Recension

: Hiatus
Hiatus Hanna Nordenhök
2007
Norstedts
8/10

Forward

Utgiven 2007
ISBN 9113016818

Om författaren

hannan1
Foto: Sara Moritz

Hanna Nordenhök, född 1977, är poet, författare, dramatiker och litteraturkritiker. Hon skriver bland annat för Aftonbladet, Göteborgsposten och Helsingborgs dagblad. Hon har givit ut två diktsamlingar, ”Hiatus” (2007) och ”Bländare” (2009). ”Promenaderna i Dalby Hage” (2011) är hennes prosadebut.

Sök efter boken

En pretentiös titel som "Hiatus" kräver sin förklaring. Hiatus kan beteckna mellanrum, pauser och sprickor. Det finns flera användningsområden, inom geologin handlar hiatus om erosion, alltså det som försvinner, nöts bort.

Hela diktsamlingen "Hiatus" är mycket hiatus. Fragment staplas på varandra med vit tom luft emellan. Det är många berättelser, som visserligen tillsammans bildar ett sort sammanhang, men som också lägger sig som lager på lager på lager. Ideligen skjuter de undan varandra. Jag kommer att tänka på Charles Bernsteins dikt "Thinking I Think I Think" om tankearbete. Det omöjliga i att stanna kvar i tanken om tanken.

I de vita pauserna ryms så mycket. Ju fler gånger man läser "Hiatus" ju mer kommer man att upptäcka. Vad är det som försvinner? Vad är det som förändras? Otroligt subtilt gestaltar Nordenhök stora motsättningar. Det är en långsam diktsamling, ett ton tid som flyr. Detaljerna och ögonblickbilderna är desto mer knivskarpa. Konstigt nog är det ofta de små, små händelserna och tingen som gör oss uppmärksamma på hur stort livet verkligen är.

Jag lyfter kaffekoppen, jag är lycklig.

Platsangivelserna är också precisa och kända. Diktjaget befinner sig ömsom i Malmös höstdimmiga parker, ömsom i ett tjockt, halt, basiskt Göteborg. De trådar av historier som löper inuti och utanför andra historier ger en skymt av ett nyfött barn och av någon som dör. Glädje och sorg, tro och tvivel, det stora och det lilla, allt förändras oupphörligen.

Diktsamlingen känns väl genomtänkt. Den är pretentiös på helt rätt sätt. Som läsare kräver den sin tid och uppmärksamhet. Den långsamhet som vilar som ett deprimerat sorgset solljus över alltihop gör det ibland svårt att vara alert, man blir lite nedstämd, lite uppgiven. Varför är det så höstigt, luddigt och intetsägande deppigt? Varför så undanglidande? Varför händer det ingenting, frågar man sig. Men det gör det, hela tiden. Det finns inga pauser i livet.

Textutdrag (Visa/göm)

Sigrid Nurbo

Publicerad: 2007-10-07 00:00 / Uppdaterad: 2007-10-07 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2657

12 kommentarer

och vad var det du tyckte var pretentiöst med titeln då? att du inte visste vad ordet betydde? bildningsförakt från din sida isåfall! att kalla sådant man inte förstår för pretentiöst.

henrik Oregistrerad 2007-10-07 02:27
 

Ja, jag tycker titeln är pretentiös. Pretentiöst betyder bra, tycker jag! Pretentiöst betyder genomtänkt, engagerat och smart.

Sigrid Nurbo Redaktionen 2007-10-07 10:27
 

Nej, pretentiös betyder överdrivet anspråksfull. Jävla nolla.

Metersystemet Oregistrerad 2007-10-07 11:36
 

Och vad är det för fel på att vara anspråksfull?

Sigrid Nurbo Redaktionen 2007-10-07 12:22
 

Det är naturligtvis ordet 'överdrivet' som är det viktiga i samanhanget.

Metersystemet Oregistrerad 2007-10-07 15:33
 

ok, problemet är väl att pretentiös, precis som henrik säger har blivit som ett skällsord. Vem bestämmer vad som är överdrivet? Hellre överdrivet engagerat än underdrivet menlöst, säger jag. I det aktuella fallet är "Hiatus" en utmärkt titel som beskiver vad dikterna vill undersöka.

Sigrid Nurbo Redaktionen 2007-10-07 15:49
 

jag blev intresserad av den här diktsamlingen.

skönt förresten att se nån använda "underdrivet", har sett allt för många "statement".

christoffer Oregistrerad 2007-10-07 23:10
 

SAOB: "överdrivet anspråksfull, som göi anspråk på att vara fin o. förnäm l. förstklassig l. högtstående"

Daniel Oregistrerad 2007-10-08 11:43
 

Jag lägger in klippet från SAOB här. Så kan ni läsa och döma själva. Ber om ursäkt för ett taskigt ordval, men vill fortfarande hävda att pretentiös inte fullt ut behöver betyda Överdivet anspråksfull. Lägg märke till ordet även och dels nedan.

adj. till PRETENTiON: anspråksfull, fordrings­full, fordrande; äv.: förmäten; särsk. dels motsv­PRETENTION 4: överdrivet anspråksfull, som göi anspråk på att vara fin o. förnäm l. förstklassig l. högtstående; dels motsv. PRETENTION 5 slutet: som har stora anspråk på komfort, bekväm­lighet, avlöning o. d.

Sigrid Nurbo Redaktionen 2007-10-08 16:10
 

För att ytterligare belysa detta ord kan vi klistrar jag in det som står i NE:
pretentiös

pretentiös [-aNSö´s] adj. ~t
ORDLED: pre-tenti-ös
• (intellektuellt) anspråksfull i en utsträckning som det inte finns täckning för {eförmäten}: en ~ bok med en massa konstiga ord
BET.NYANS: fordrande: ~a kroggäster
HIST.: sedan 1803; av fra. prétentieux med samma bet.; till pretendera

Daniel Mattsson Oregistrerad 2007-10-08 16:49
 

Hmm, och nu hade jag velat ha en editeringsfunktion. Ni förstår säkert vad jag vill säga i den där underliga meningen ovanför…

Daniel Mattsson Oregistrerad 2007-10-08 16:50
 

Fan vad pretentiösa ni var då! Hahahahaha!

Per Oregistrerad 2007-11-17 23:44
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?