Recension

: Guldmysteriet
Guldmysteriet Martin Widmark
2006
Bonnier Carlsen
6/10

på jakt efter ledtrådar

Utgiven 2006
ISBN 9163848724
Illustratör Helena Willis

Om författaren

Fotograf: Cato Lein

Martin Widmark är folkhögskolelärare i svenska för invandrare. Han har skrivit såväl bilderböcker som läromedel samt flera framgångsrika bokserier för barn och ungdom, bland annat böckerna om LasseMajas detektivbyrå.

Martin Widmark – författarens hemsida.

Sök efter boken

LasseMajas detektivbyrå är bra på att vara på plats där det händer, när det händer. Denna gång får de nys på en 250 kilos guldtransport när den lastas av nere i hamnen. De följer med polismästaren till banken, där den värdefulla lasten ska förvaras en natt innan vidare transport. Allt ser ut att gå till på rätt sätt, så förvåningen blir desto större när kassavalvet visar sig vara tömt nästa morgon…

Historien är uppbyggd på klassikt deckarvis. Här planteras små ledtrådar till den uppmärksamma läsaren. En tygrulle på ett skåp till exempel, vad kan den ha för roll i historien? Du kan vara med och pussla ihop bitarna.

Teckningarna får stort utrymme i boken, det är endast ett fåtal uppslag som enbart består av text. De detaljrika bilderna matchar texten utmärkt. Här finns kartor, meddelanden, omsorgsfullt dokumenterade interiörer och naturligtvis ett antal närstudier av detektiverna i arbete.

Detta är den tionde boken i serien och hittills har det kommit elva fristående delar som alla utspelar sig i den lilla staden Valleby. Det ger intryck av att vara en tryggt överblickbar liten småstad, där det fortfarande finns post, bibliotek, hotell med mera. Polismästaren tar sig tid att sitta på gräsmattan med Maja och Lasse och diskutera sina teorier om brottet. Storstadsstressen är långt borta.

Här är det alltså en kille och en tjej som samarbetar och de verkar inte ha så fastspikade roller. Båda kommer på saker som bidrar till fallets lösning. Fast just denna gång råkar Maja ramla och bli inlåst i kassavalvet och får sist av alla reda på att brottslingarna har åkt fast.

Rollerna är ganska traditionella och titlarna formella; kamrer Rutger Björkhage, bankdirektör Per Kraage och så vidare. Visserligen finns här en kvinnlig vaktchef; Maria Gonzales de la Cruz, hon är en temperamentsfull kvinna som kan dansa flamenco…

Efterfrågan är nästan större än tillgången på dessa böcker på biblioteken. Böckerna har framför allt stort genomslag hos de barn som nyligen lärt sig läsa själva. Språket är ganska enkelt och texten är luftigt utplacerad på sidorna. Spänning är jämte kärlek ett av de mest efterfrågade ämnena just nu.

Textutdrag (Visa/göm)

Andrea Berge

Publicerad: 2006-12-10 00:00 / Uppdaterad: 2011-03-06 10:58

Kategori: Recension | Recension: #2303

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?