Recension

: Oväder – Nyheter från en allt varmare värld
Oväder – Nyheter från en allt varmare värld Mark Lynas
2005
Ordfront
10/10

Mästerligt om vårt ostadiga klimat

Utgiven 2005
ISBN 9170370869
Sidor 291
Översättare Ulf Gyllenhak

Om författaren

Mark Lynas är frilansskribent och och miljörådgivare åt Maldivernas regering. Han föddes på Fiji 1973, växte upp i Peru, Spanien och Storbritannien och är numera bosatt i Oxford. På svenska finns hans böcker Oväder (2005), Sex grader (2007) och Guds utvalda art (2012).

MarkLynas.org – Författarens egen hemsida.

Sök efter boken

Vi står inför en förändring som kommer att påverka dig. Just dig. Oavsett om du vill eller inte. Oavsett om du bryr dig eller inte. Vi talar om klimatet och klimatförändringar. Och vi talar om att en ny istid kanske är i antågande, i stil med den som gjorde papputarna så ensamma här i världen. Så med tanke på dessa eventuella konsekvenser är det kanske dags att du börjar bry dig?

Hela vår värld håller alltså på att förändras i takt med att klimatet gör det. Drastisk torka eller översvämningar, ökad risk för stormar och orkaner, förändrade klimatzoner som gör att regional biologisk mångfald förändras. Det är en enorm, global omvälvning som Mark Lynas försöker beskriva i den här boken. Och han lyckas göra det på ett både läsvärt och högst personligt sätt.

En sak kan man lugnt säga – det blir aldrig tråkigt. Oväder är snarare mer av en äventyrlig reseberättelse än en faktabok om klimatförändringar. Och det är just det som gör den här boken så strålande. Medan andra böcker på temat staplar fakta och rabblar siffror, vilket som bekant lätt blir tråkigt, så låter Lynas oss träffa människorna och se miljöerna som håller på att förändras. Vi tas med till Alaska, där permafrosten håller på att gå ur marken med enorma konsekvenser för hela samhällets infrastruktur och alla de boende där. Resan går bland annat vidare till Kinas inland där torkan breder ut sig allt mer, till Perus glaciärer som håller på att smälta bort, och till söderhavsön Tuvalu som kommer att översvämmas inom en snar framtid. I allt detta flätas sedan fakta och forskningsresultat om klimatförändringen skickligt in, och ger en stadga åt bokens mer äventyrliga delar.

Att Lynas driver en tes – att det är vi människor som ligger bakom klimatförändringen genom våra utsläpp av växthusgaser – är inte svårt att märka. Det är nu egentligen inte särskilt kontroversiellt – FN:s klimatpanel med hundratals ledande forskare har konstaterat det i många år. Och som Lynas säger; ingen av skeptikerna till den tesen har publicerat några kritiska artiklar på temat i vetenskapliga tidskrifter. Underlagen, i den mån de över huvud taget finns, håller kanske inte för det.

Men det betyder inte att alla tänkbara konsekvenser är okontroversiella. Här är Lynas professionell nog att även låta kritiker komma till tals, och framföra sina tvivel om exempelvis eventuella samband mellan stormar och klimatförändringar. Lynas låter oss också följa med till FN:s klimatförhandlingar i Haag, där demonstranter försöker övertyga motvilliga politiker om det akuta behovet av handling. Men resultaten uteblir…

Lynas agumenterar dock också för att förändringen redan håller på att ske. Se här, är budskapet; titta på vad som händer i Kina, se på vad som är på gång i Peru. Klimatförändringen kommer inte om hundra år – det händer här och nu! Ibland kan den skildringen nästan kännas lite väl tårdrypande nostalgisk, som när Lynas skriver om sin älskade brittiska landsbygd som håller på att förändras.

Men bokens något alarmistiska ton blir ändå förståelig, om man sätter det i perspektiv till att klimatforskarna nu reviderat sina senaste prognoser. Nu befarar de, rapporterar Lynas, att klimatet kan komma att förändras så mycket som 6 grader Celsius, vilket var just den klimatförändring de beräknar utlöste den senaste stora istiden…

Det här är nog helt enkelt den både viktigaste, vackraste och mest skrämmande faktabok du kan hitta på marknaden, alla kategorier. När till och med ett faktum som att stinkpaddan kan ha svårt att överleva förändringen för läsaren framstår som en oerhörd förlust för denna vår värld – då vet man att man har att göra med en oerhört skicklig författare.

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2005-09-29 00:00 / Uppdaterad: 2010-09-18 11:37

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1773

12 kommentarer

Det är utan tvivel något domedagsaktigt över hela klimatförändringsgrejen. Men jag har hört andra forskare visserligen vara alarmistiska men också säga skillnaden framöver inte blir så stor. T.ex. att vi nu i Sverige redan upplevt de största klimatförändringarna. Vem ska man tro på, tro på, tro på när, tro på när allt är så här?

Karin Oregistrerad 2005-09-29 10:49
 

Ja, eftersom det har varit istider förr, så lär det väl bli igen. Det har levt människor här före senaste istiden och de kommer tillbaka efter nästa. Då alla spår av oss förstås är bortsopade.

P Oregistrerad 2005-09-29 23:09
 

Om hundra år kommer, om det fortsätter i samma takt, bara Antarktis att ha smält bort. Vi kommer med andra ord ha alldeles för mycket meck med att tygla vattenmassor för att på toppen av det ens bekymra oss över en kommande istid. Väldigt framtida arkeologer, om det finns några kvar, kommer att gnugga händerna när de hittar Sven, 46, infryst i ett isblock och liggandes på en uppblåsbar gummimadrass.

Något annat som är en smula skrämmande, med tanke på alla bokläsande människor i som också kollar på den här sidan, så kan man undra hur det kommer sig att det alltid är samma gäng människor som dyker upp i kommentarer och debatter här? Vad säger ni P och Karin, vi kanske ska sprida ut oss med fler alias? Fast jag glömde visst att du redan hade ett till P. Jehanna, eller hur? Confess!

hankypanky Oregistrerad 2005-09-29 23:36
 

Meta, meta – vi är egentligen allihop hankypanky. Därav namnet! Vi fyra dyker upp överallt…

P Oregistrerad 2005-09-30 00:57
 

Tänk efter bara, alla konspirationsexperter på den här sajten! JeHANna? hankyPanky? HanKypAnky..?

Klart som korvspad!

P Oregistrerad 2005-09-30 00:59
 

Att HP är fyra personer kan jag köpa, jag känner mig rätt ofta kluven. Men förklara det här: P skriver aldrig på diskuterat och Jehanna aldrig på (denna)kommentarsidan. Jag skulle vilja se P och Jehanna i samma tråd. I jämförande syfte s.a.s.

hankypanky Oregistrerad 2005-09-30 10:21
 

Vad är det du vill jämföra? Du får mig att känna mig som en fluga på en nål. Du vill väl inte träffas i Sollentuna centrum och titta på mina dagböcker? ;-)

P Oregistrerad 2005-09-30 14:53
 

Hehe… förvirra och härska alltså… Nå, jag ska droppa konspirationsteorierna. Så intressant är det ju faktiskt inte.

hankypanky Oregistrerad 2005-09-30 15:41
 

Good thinking!

P Oregistrerad 2005-09-30 19:32
 

Men hallå, Golfströmmen då?? Den försvinner väl i samma takt som allt blir varmare, vilket ger sverige plus-minus-noll… eller?

jonn Oregistrerad 2005-09-30 23:38
 

Helt rörigt: ökning av CO2 halten i atmosfären och därmed ökning av temperaturen har aldrig och kommer inte heller utlösa en istid. Tvärtom, den istid vi borde fått kommer inte att bli av. Istället går vi in i en period med högre temperaturer, mer vatten (mindre land) och därmed mer fukt i atmosfären som ger mer våldsamt väder…

qed Oregistrerad 2006-09-06 16:21
 

Tack för recensionen och tipset, dbc. Boken var grymt bra. Nu ska folk bara inse vad tusan vi sysslar med också, så vi får stopp på den här hemska utvecklingen.

Niels Oregistrerad 2006-10-31 17:52
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?