Gästrecension

: Food Noir
Food Noir Mons Kallentoft
2004
A&O böcker
7/10

Gräddig och vag svärta

Utgiven 2004
ISBN 912709829X
Sidor 160

Om författaren

Mons Kallentoft är uppvuxen utanför Linköping och bosatt på Mallorca. Isgudarna är den femtonde boken om kriminalinspektör Malin Fors i Linköping som löser brott samtidigt som hon jagas av sina egna demoner

Gästinformation

Johan Enemar har läst gastronomi i Umeå och Grythyttan och syns ofta på diverse mat- och dryckmässor. Bland meriterna finns köksjobb i Evian Frankrike och vingårdsarbete i Sydafrika. Idag utbildar Johan andra inom mat och dryck, jobbar med ett bokprojekt, samt arrangerar vinprovningar.

Sök efter boken

Mons Kallentoft är en passionerad matman, bland annat känd som skribent i tidningen Gourmet. I Food Noir har han samlat ett antal av sina artiklar. Det är nio korta äventyr med aktiv matnära förankring som grundar sig på matresor, både privata och yrkesmässiga. Från farmors husmanskost på östgötaslätten som liten pojke, går färden till allsköns stjärnkockar i Baskien och tryffelriken etcetera. Som mogen man gör Kallentoft en ansats till att skildra en gastronomisk klassresa.

Det här är utmärkt, lättläst och roande lektyr att i vardagen ha med i innerfickan. Men just därav, det lättlästa innehållet, berör Kallentoft endast bokens titel Food Noir ytligt. Jag förväntar mig således mer litterär mustighet, eftersom boken har undertiteln ”Mat, mord och myter”. Förklaringen kan just vara att bokens kapitel ursprungligen har varit artiklar i en mattidning.

Det är smått provokativt, i lättprodukternas rike Sverige, att Kallentoft försvarar fettet. Är det inte dags för gräddens återkomst, frågar han i kapitlet ”Du sköna gräddsåsiga värld”. Han syftar på vår historia med just gräddsåser, gräddtårtor etcetera.

Kallentoft avslutar med liten ordlista för vart och ett av kapitlen, vilket kan ses som rena folkbildningen! Fin avslutande knorr alltså, att inför läsaren knyta ihop säcken till en ökad förståelse för global gastronomi, kryddad med namn på kockar, kökstermer, kultur och politik på tvären.

Att mat är mer än bara mat skildrar Kallentoft väl med just sina ansatser tillägnade det mörka. Jag är övertygad om att han kommer med mer på detta tema i framtiden. Det är troligen mest en fråga om textmängd och fria ramar.

Slutligen vill jag avsluta med ett utrop likt en köksmästare under service: Food Noir II, beställs VÄNTA!

Johan Enemar

Publicerad: 2005-07-15 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-14 14:36

Kategori: Gästrecension, Recension | Recension: #1696

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?