Recension

: Century Rain
Century Rain Alastair Reynolds
2004
Gollancz
6/10

Reynolds satsar på nytt

Utgiven 2004
ISBN 057507437x
Sidor 506
Språk Engelska

Om författaren

Alastair Reynolds är en av vår tids största brittiska science fiction-författare även om han numera bor i Holland. Han är mest känd för serien om ”The Inhibitors”. Romanen ”Century Rain” nominerades till en bsfa award 2004.

Sök efter boken

Alastair Reynolds är en av mina favoritförfattare med serien om "the inhibitors". Fyra fantastiska delar löst sammanbunden rymdopera. Underbart. Han är nu författare på heltid och Century Rain är hans första stora försök att skriva något som utspelar sig i en ny värld. Det är alltid spännande att se hur en författare klarar av den omställningen. Går han i samma gamla fotspår eller vågar han satsa på något nytt och banbrytande? En fråga som inte är helt lätt att besvara i det här fallet.

Själva tonen och stämningen känner man verkligen igen även om den är muntrare än tidigare. Samtidigt är det en helt ny värld med helt egna förutsättningar men rymdvarelser finns fortfarande med som det mystiska yttre hotet men på ett mycket mer indirekt sätt än förut.

Som sagt var. Mycket nytt men också en hel del man känner igen sedan tidigare.

De spelar inte så stor roll, jag hade svårt att sluta läsa på kvällarna och det är alltid ett gott betyg. Samtidigt är det inte en bok jag återvänder till i tankarna i efterhand. Inget starkt varaktigt intryck till skillnad från allt jag läst av honom tidigare. Jag hade hoppats på mer. Jag hoppas fortfarande på mer men att förväntningarna infrias av nästa släpp istället.

Andra gillade den mer. British Science Fiction Association har nominerat den till en BSFA Award som bästa roman 2004. En av Englands mest prestigefyllda utmärkelser för science fiction.

Efter katastrofen som kallas nanocaust kämpar två grupper om makten över jorden. En jord som är obeboelig och nerlusad med nanorobotar. Slashers kallas den del av mänskligheten som fortfarande använder nanoteknologi. Den andra fraktionen, Threshers, använder jorden för arkeologiska utgrävningar för att försöka skapa sig en bild av livet på jorden innan den stora katastrofen där även det mesta av arkiven och historien gick förlorade.

Jag är en nerd och gillar verkligen detaljer som att en av de två grupper som konkurrerar om makten har tagit sitt namn efter en av de första sammanslutningarna av progressiva fritänkare på ett av de första stora datornätverken. Det är naturligtvis Slashdot han syftar på. Eller /. som det också skrivs. Deras hälsning är mycket riktigt också en snedstrecksliknande rörelse över bröstet följt av en prick på hjärtat. Geeken i mig stortrivs.

Man har upptäckt ett gigantiskt transportnät som sträcker sig över stora delar av galaxen och på flera platser har man hittat ihåliga klot med ungefär samma storlek som solen. Inuti minst en av dessa finns en exakt kopia av jorden som den såg ut vid andra världskrigets början. Man kallar denna arkeologs dröm för E2, alltså Earth 2. Man färdas genom maskhål till den nya jorden, en skakig färd som inte görs bättre av plötsliga bulor i väggarna. En teori för att förklara dessa bulor som annars verkar sakna funktion är att det kan vara rester av reklampelare eller kanske till och med graffiti. Jordnära idéer. Keep it simple stupid. Den stora skillnaden mellan de båda jordarna är att på E2 förlorade Tyskarna kriget redan vid invasionen av Frankrike. Ett Frankrike som blir mer och mer diktatoriskt. Det är både sf och alternativ historia vi pratar om alltså. En bra idé som han genomför på ett förtjänstfullt sätt.

Själva historien är annars en ganska enkel who dunnit om än med intergalaktiska förvecklingar. Lättläst, trevlig men lite för enkel för min smak.

Björn Hagström

Publicerad: 2005-02-18 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-05 10:26

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1532

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?