Recension

: Like a splinter in your mind
Like a splinter in your mind Matt Lawrence
2004
Blackwell publishing
5/10

Något för Matrix-fantaster

Utgiven 2004
ISBN 1405125241
Sidor 224
Språk Engelska

Om författaren

Matt Lawrence är professor i filosofi vid Long Beach City College, USA.

Matt Lawrence – Författarens egen hemsida.

Sök efter boken

Vad är verklighet, och hur kan du vara säker på det? Det är en av de mer uppenbara filosofiska frågor som indirekt ställs i själva upplägget för de tre Matrix-filmerna. Men det är långt ifrån det enda filosofiska spörsmål som manusförfattarna (bröderna Wachowski) har lyckats klämma in i sin trilogi. Andra frågor handlar exempelvis om huruvida vi människor har ett fritt val (och därmed förekomsten av ett öde och möjligheten att förutsäga framtiden) eller om medvetna maskiner är en möjlighet.

I den här boken diskuterar filosofiprofessorn Matt Lawrence de centrala tankegångar som ligger till grund för de tre Matrix-filmerna. Själv principen kan man väl betrakta på två sätt – antingen som ett billigt trick för att kränga produkter (i detta fall en bok) till hugade Matrix-fantaster, eller som ett smart sätt att försöka introducera filosofiska tankegångar för en publik som kanske inte hade varit så intresserad av de här frågorna om det inte hade varit för filmerna.

Väljer man att se det på det senare sättet har Lawrence skrivit en förhållandevis lättillgänglig introduktion på temat. Här ställs de utmaningar och frågeställningar, som Neo, Morfeus och de andra karaktärerna i filmen, står inför bredvid de klassiska filosoferna; Platon, Descartes, Kierkegaard, Sartre med flera.

Ju mer jag läser desto mer inser åtminstone jag hur oerhört mycket bröderna Wachowski har lyckats klämma in på relativt begränsad tid. Så kanske är det då inte så förvånande att manuset inte alltid är helt logiskt – Lawrence diskuterar på sina håll även en del filosofiskt-logiska brister det lider av, hur det eventuellt skulle kunna tolkas och i somliga fall även att det inte går att ge någon vettig förklaring.

Boken inleder med en kortare beskrivning av filmerna, för att den som inte sett dem (eller glömt bort innehållet) ska hänga med. Frågan är dock om det är särskilt nödvändigt – boken är så oerhört centrerad kring filmernas handling att det är svårt att tänka sig att någon som inte sett filmerna skulle få ut särskilt mycket av en läsning. Så för Matrix-fantaster är det här en given rekommendation. För andra filosofi-intresserade lär det nog finnas mer oberoende, och minst lika läsvärda, introduktioner att bita i.

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2004-07-21 00:00 / Uppdaterad: 2004-07-21 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1268

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?