Recension

: New Spring
New Spring Robert Jordan
2004
Orbit
4/10

Fantasyns Pripps blå

Utgiven 2004
ISBN 1841492604
Sidor 334
Språk Engelska

Om författaren

Robert Jordan heter egentligen James Oliver Rigney Jr och han är författare till en av de mest framgångsrika fantasyserierna någonsin, The Wheel of Time eller Sagan om Drakens Återkomst som serien heter på svenska.

Intervju på scifi.com – En lite fjäskig intervju på scifi.com.

Det amerikanska förlagets webbplats om Jordan – Här kan du läsa det första kapitlet direkt. Du hittar också en filmad intervju med Jordan.

Det svenska förlagets sida om Jordan – Natur och Kultur ger ut ”Sagan om Drakens Återkomst” på svenska.

Det engelska förlagets webbplats om Jordan – Intervjuer med Jordan och annat trevligt på det engelska förlagets webbplats.

En fansite – En fansite som bland annat hämtar material från newsgroups.

Sök efter boken

Robert Jordan står bakom jättesuccén Sagan om drakens återkomst, fantasyvärldens Dallas. Frågan är vad man gör med en så framgångsrik serie som börjar närma sig sitt slut? En serie som börjar gå i stå? Man går naturligtvis tillbaka till början och berättar mer om ursprunget. Kramar ur de sista dropparna.

De sista böckerna i har varit oinspirerande för att inte säga tråkiga. I New Spring möter vi två av huvudpersonerna från serien, Moiraine och Siuan, som noviser i Vita tornet där de lär sig kontrollera och använda sina magiska förmågor. De har alltså inte valt Ajah, skrå, ännu och råkar av en händelse bevittna spådomen om att världens räddare snart föds. Det är naturligtvis Rand Al'Thor, själva draken, det handlar om. Så snart de blivit fullvärdiga Aes Sedai kastar de sig in i jakten efter honom. Något de inte är ensamma om, medlemmar ur den hemliga och onda svarta ajan letar också.

Det är en helt annan fart i texten nu när han börjar om från början. Historia känns fri, luftig och enkel. Till och med de klassiska småtråkiga skildringarna av manligt och kvinnligt han så ofta använder sig av är borta. Lan Mandragoran som även finns med i serien är här en egen individ som är med på sina egna villkor. Han försöker in i det längsta undvika att träffa på Aes Sedai men du som läst serien tidigare vet hur det slutar.

Boken är rätt intetsägande och bjuder inte på några större överraskningar. Du behöver naturligtvis inte ha följt serien för att uppskatta New Spring. Det är faktiskt tvärt om. Gamla trogna fans blir lätt frustrerade över att det inte händer något nytt. Världen känns begränsad och instängd jämfört med vad man är van vid. Annars tuffar Jordan på i samma gamla tempo. Inget uppseendeväckande. Inget som ruskar om oss.

Detta är den första delen av tre och utgivningen av de återstående delarna kommer enligt Jordan själv att varvas med delar ur den stora serien. Det verkar som om han kommer ge sig in på något helt nytt efter det. Vi får väl se hur det blir med den saken. Jag tror han kommer ha svårt att lämna en så lönsam franchise.

Den stora serien har nu blivit så komplicerad att det är svårt att få in nya läsare. New Spring är väl det perfekta sättet att locka nya får till flocken. Det känns bara väldigt kommersiellt och planerande och styrs inte alls den längtan efter att förmedla en historia jag skulle önska. Är du nyfiken på serien men känner att den kanske är lite lång och att du inte vill binda upp dig vid ett så stort åtagande är New Spring den perfekta starten för dig. Har du börjat tröttna på hela serien kan du hoppa över den. Den tillför inget nytt.

Textutdrag (Visa/göm)

Björn Hagström

Publicerad: 2004-04-02 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-05 11:13

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1136

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?