Recension

: Shambhalas hemlighet
Shambhalas hemlighet James Redfield
2001
Wahlström & Widstrand
1/10

New Age mumbo-jumbo

Utgiven 2001
ISBN 9146181806
Orginaltitel The secret of Shambhala
Översättare Anna Sandberg

Om författaren

James Redfield har tidigare givit ut ”Den nionde insikten”, ”Den tionde insikten” plus en rad handböcker och liknande om nu någon lyckades missa budskapen i dessa böcker. Håll utkik efter handboken som väl kommer att ackompanjera den elfte insikten!

Sök efter boken

Redfield gjorde sig nog en smärre förmögenhet på sin bästsäljare Den nionde insikten, och alla de manualer och handböcker som följde i dess spår. Men alla förmögenheter har ju tyvärr ett slut, så vad gör man då? Skriver en ny bok så klart! Här har vi därför den tredje delen i samma serie av insikter som Redfield vill förmedla till oss.

Ja, om ni nu fick intrycket av Den nionde insikten att nio insikter var nog, så var det alltså fel. I den boken var det ju bara nio insikter som avverkades i rask takt, men det vore förstås lite inflation att först marknadsföra dessa nio, för att sen ”upptäcka” att det egentligen var många fler, en tjugo-trettio stycken kanske. Skulle väl minst sagt underminera trovärdigheten i hela projektet. Nu ägnas därför en hel bok enbart åt insikt nummer elva. Men som plåster på såren får vi istället en rad delinsikter – eller ”Extensioner” (med stort E), som Redfield kallar dem – som ufyllnad i väntan på den stora elfte insikten (som föga överraskande når oss på bokens näst sista sida).

Precis som i första boken ägnar sig huvudpersonen åt att resa i främmande land. Då i Latinamerika, nu i Tibet. Precis som i första boken är han jagad av beväpnade män som vill hindra honom att nå fram till insikten (insikterna). Precis som då handledd av en vägvisare som vet nästan allt. Det gör att det inte precis verkar vara någon vidare match för honom att nå fram. Så när han väl når fram till Shambala (eller Shangri-La, paradiset) så kommer han till insikt. Överraskad?

Bokens handling är mer eller mindre en ren upprepning av sina föregångare, dessutom totalt spänningslös eftersom vi praktiskt taget vet på förhand att huvudpersonen når fram till insikten. Den är helt ointressant vad gäller personskildringar – personerna är föga mer än transportsträckor för att förmedla alla Extensioner. Så, den här boken är ungefär lika dålig som sina föregångare.

Och dessutom är allt detta dravel till New Age-religion oerhört tröttsamt. I Shambhala har alla en högre ”energi”. Där finns därför inga sjukdomar. Ingen ondska. Hallelujah. Vi måste sköta om vår energi och komma i rätt ”vibration”. Dessutom kan personer som kommit till insikt styra änglarna så att alla andra också kommer till insikt. Och eftersom Redfield själv väl må ha nått den elfte insikten, så antar jag att han också lever som han lär, och till exempel inte behöver bry sig om att skydda sig vid sex? För AIDS och liknande är ju enligt honom något som bara personer med lägre ”energi” får.

Läs fru Lindgrens gamla goda bok om Nangiala istället – se där en kvinna som kan berätta en ordentlig saga!

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2003-08-22 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-12 13:59

Kategori: Recension | Recension: #853

2 kommentarer

A very good books!

Anne Oregistrerad 2010-08-22 14:17
 

cd-skivor böcker att använda fantasi…

anne Oregistrerad 2011-07-21 15:10
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?