Recension

: Portrait of a killer Jack the Ripper Case Closed
Portrait of a killer Jack the Ripper Case Closed Patricia Cornwell
2002
Time Warner Paperbacks
5/10

Kladdigt och kletigt och konstigt

Utgiven 2002
ISBN 0751533599
Sidor 468
Språk Engelska

Om författaren

Patricia Cornwell skriver om dr Kay Scarpetta, rättsläkare som löser läskiga mord genom att peta i döda kroppar. Så att säga. Cornwell har vunnit massor av priser för sina deckare, bl.a de prestigefyllda Edgar och Golden Dagger och är numera en av deckarvärldens giganter.

Patricia Cornwell – Författarens officiella hemsida.

Sök efter boken

Patricia Cornwell har gjort sig känd genom serien av deckare med hjältinnan Kay Scarpetta, Chief Medical Examiner i Virginia.

Det är mycket spännande böcker som verkligen får det att krypa längs ryggraden med sina läskiga intriger och otäcka, mycket realistiska skildringar av obduktioner och människokroppens olika stadier av förruttnelse. Det är böcker som man kan se som lärorika samtidigt som de är spännande. Iallafall om man är lite grann åt det morbida hållet och tycker det är intressant att veta hur en tatuering ser ut när kroppen legat i några månader. Eller om man vill veta hur det egentligen ser ut när man skjuter av sig huvudet, utan att gå in på nån snaskig internetsite med närbilder av Kurt Cobain.

Jag har läst alla Scarpetta-böckerna och har väntat ganska länge på en ny (den kommer i oktober och heter "Blow Fly" – missa inte den!)

Det var inte förrän jag såg boken om Jack the Ripper i ett skyltfönster som jag förstod varför det tog sån tid. Ett litet sidoprojekt kom emellan. Inte något litet projekt heller: Cornwell hade varit upptagen med att försöka lösa ett av kriminalhistoriens största mysterium – det om Jack the Rippers identitet – med hjälp av moderna rättsmedicinska metoder.

Det verkade ju intressant, så jag gick in och köpte boken.

Storyn om Jack the Ripper i korta drag: Mellan augusti och november 1888 mördades fem prostituerade kvinnor i Whitechapel i Londons East End. De fick halsen avskurna, vissa stympades också på fruktansvärda sätt. Morden upphörde (enligt Scotland Yard) lika plötsligt som de började och ingen har någonsin dömts för brotten. Många har anklagats, bl.a the Duke of Clarence, en kunglighet som inte hade alla hästar hemma samt drottning Victorias läkare.

Flera har även pekat ut konstnären Walter Sickert, den person Patricia Cornwell satsat sina pengar på. Sickert målade ofta tavlor inspirerade av mord och han gillade att hänga i East End. Enligt Cornwell hade han även en fistel i sin penis, något som ska ha gjort honom impotent och mordisk.

Cornwell försöker bevisa hans skuld genom att jämföra handstilen i brev som Jack the Ripper ska ha skrivit till polisen och tidningar och Sickerts privata brev, genom att analysera hans målningar och genom att gissa ganska mycket runt hans snopp. Detta tillsammans med otäcka bilder och vidriga beskrivningar av brotten skapar en… konstig bok.

Den känns liksom blodkladdig och ganska löst sammanhållen. De "bevis" som läggs fram skulle aldrig hålla ens för ett åtal, än mindre för en fällande dom. Samtidigt är det klart att det inte är lätt att lösa så komplicerade mord så långt efteråt.

Vissa saker förklaras aldrig. Cornwell hävdar att Ripper-morden fortsatte i många år, både i London Frankrike och Italien, och drar upp några ouppklarade mord som hon anser hör dit. Men hon visar aldrig varför dessa andra mord skulle vara begågna av samme mördare, inte heller har hon något svar på när morden upphörde och varför.

Hon har även låtit DNA-testa brev samt föremål som tillhört Sickert, och visserligen hittat spår av matchande mitokondrie-DNA, men så vitt jag förstår är mitokondrie-DNA inte individuellt utan delas av flera hundra tusen människor.

Handstilarna matchar inte, men det vänds mot Sickert och anses bara visa på att han är den skyldige, eftersom han var så bra på att härma handstilar. Kort sagt, det hänger inte riktigt ihop.

Boken väcker dock en del frågor, som t.ex. en gästbok från ett hotell där det i en notering hänvisas till Jack the Ripper långt innan det namnet först blev offentligt. Likaså är Sickerts tavlor väldigt… störda. Inget man hänger i barnets sovrum direkt.

Det är mycket möjligt att Sicker var the Ripper. Tyvärr innehåller inte den här skildringen några avgörande bevis. Det är dock en möjlig lösning, och iallafall mer trovärdig än den andra sentida tolkningen, den som gestaltas av Johnny Depp och Heather Graham i pekoralen "From Hell".

Jag längtar efter att få läsa nästa Scarpetta-deckare. Var man på sin plats. Deckarförfattare gör nog bäst i att skriva om fiktiva mord.

Anna Larsson

Publicerad: 2003-08-08 00:00 / Uppdaterad: 2003-08-08 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #825

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?