Nyhet

Bokgåvor till barn på Världsbokdagen

Världsbokdagen den 23 april är en internationell företeelse och en årlig tradition sedan 1995. Men varje land väljer själva hur de vill fira den här stora dagen som går i litteraturens tecken. I Sverige t.ex. skänker Svenska Förläggarföreningen, Skolverket och bokförlaget Rabén och Sjögren barnboken "Sandvargen" av författaren Åsa Lind med illustrationer av Kristina Dagman till alla barn i förskoleklass.

Som vanligt arrangerar förlagen även en "nonstop-läsning" på Världsbokdagen. I år äger evenemanget rum på Akademibokhandeln, Mäster Samulesgatan 28, Stockholm. Konferencierer är Ingwor Westberg och Stephen Farran-Lee. Författare som gästar detta evenemang är bl.a. Bob Hansson, Jonas Gardell, Klas Östergren och Linda Skugge.

I Katalonien i Spanien har man sedan 1900-talets början firat skyddshelgonet St Görans dag den 23 april genom att ge en bok i gåva till dem man tycker om och få en ros tillbaka. Men den 23 april är inte bara en katalansk dag, den är också minnesdag för författare som Shakespeare, Cervantes, Nabokov, Manuel Mejia Vellejo m.fl.

Idén om att uppmärksamma boken kompletterades med upphovsrätten och i november 1995 beslöt Unesco – FN:s organisation för utbildning, vetenskap, kultur och media/ kommunikation – att utse den 23 april till the World Book and Copyright Day.

Mikael Lehikoinen

Publicerad: 2003-04-15 14:19 / Uppdaterad: 2003-04-15 14:19

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?