Nyhet

Hoi + Hamrelius = sant?

För några veckor sedan kom beskedet att Hamrelius bokhandel, som annars skulle gå i konkurs, räddats av Hoi förlag, som nu tagit över ruljansen. Reaktioner på detta lät inte vänta på sig, i Svenska dagbladet skrev författaren och debattören Marcus Priftis detta debattinlägg, och fick snabbt svar av Hois styrelseordförande Lars Rambe.

Säkert finns det både för- och nackdelar med en affär som denna. Jag ville veta mer kring vad Hois framtidsplaner är. Hur ska de bidra med att få en på många vis haltande bransch på fötter? Och hur funkar det egentligen med mångfalden, när ett förlag köper upp en bokhandel? Jag mailade Lars Rambe för en intervju.

Hur kom det sig att ni köpte Hamrelius?

När Sölve Dahlgren och jag startade Hoi Förlag 2010 var det med den uttryckliga idén att bidra till att förändra bokbranschen och att förverkliga våra idéer. Som författare har vi sett många saker som vi vill förändra och utveckla i både förlagsverksamheten och i bokhandelsverksamheten. Det gjorde att tanken att också skaffa oss en egen bokhandel tidigt slog rot och vi var väldigt nära att köpa en annan bokhandel för ungefär två år sedan. Tack vare det var vi väl förberedda att ta beslut och agera när möjligheten med Hamrelius dök upp. Det här är en bokhandel som verkligen har goda förutsättningar att kunna utvecklas väl om den hanteras rätt. Det är också en bokhandel som verkligen förtjänar att leva vidare.

Att ett förlag äger en bokhandel föder förstås en del oro. Hur ser du själv på den oron? Hur kommer Hoi att sörja för mångfald i försäljningen?

Till att börja med får man konstatera att det var vi som räddade bokhandeln. Hade vi inte tagit över rörelsen så hade bokhandeln slagit igen eftersom det inte fanns några andra spekulanter. Så på så sätt skapar vi nya möjligheter redan genom att vi gör det här. Sedan är det förstås så att en framgångsrik bokhandel måste erbjuda sina kunder det de vill ha. Att vi lyfter fram vårt utbud på förlaget är förstås inte konstigare än att den stora kedjan lyfter fram Norstedts titlar, men vår katalog är ändå en mycket liten del av ett fungerande utbud. Hoi har gett ut 100 titlar på fyra år. Bokhandeln har och kommer att fortsätta ha ett utbud på tusentals titlar.

Så jag förstår att förändring föder oro, men all respons vi har fått i butiken så här långt har varit positiv. Vi har redan genomfört flera aktiviteter med författare från andra förlag. Vad mångfalden innebär bestäms ytterst av våra kunder.

Ert förlag är känt för att låta författaren delvis betala för sin egen utgivning. Eller? Hur ser utgivningen egentligen ut?

Idén med Hoi Förlag är att förena det bästa med traditionell utgivning, med det bästa med egenutgivning. Där professionalism, erfarenhet, nätverk och styrka i storlek kombineras med stort inflytande för författaren och ett äkta samarbete mellan förlag och författare för att man tillsammans ska marknadsföra och sälja titeln på bästa sätt. Genom att författaren investerar i sitt författarskap kan också förlaget bidra mer, oftare och snabbare.

Vi antar manus på samma sätt som traditionella förlag, men med den skillnaden att den kommersiella kalkylen är snällare mot författaren. Detta eftersom vi inte har förlustprojekt som ska bäras av ett litet antal vinstprojekt. Det räcker alltså att sälja färre böcker än på det traditionella förlaget för att få ekvationen att gå ihop. Varje bok måste hålla måttet litterärt och kommersiellt utifrån dess egna förutsättningar. Vi försöker alltid att sätta författaren i fokus. Olika genrer och olika författare kräver olika bedömningar. En bok som inte är tillräckligt bra kommer inte att sälja tillräckligt bra. En bok som håller hög litterär kvalitet, men som inte kommer att hitta tillräckligt många läsare fungerar inte heller. Med vår investeringsmodell så kan vi inte spela med författarens pengar på det sättet.

Så vad innebär då modellen? Författaren investerar i utgivningen av sin antagna bok enligt ett förbestämt investeringspaket. Det bekostar vad utgivningen i sig kostar med en marginal som ska täcka viss overhead och administration hos oss (Den totala investeringen för författaren brukar landa på minst 100 000 kronor, enligt uppgifter på Hois hemsida, reds anm.) Den marginalen är emellertid så låg att det är en verkligt dålig idé för oss att ge ut titlar som inte återbetalar investeringen till författaren och mer därtill. Detta eftersom våra overheadkostnader idag är betydligt större än marginalen vi tar ut. Dessutom skulle få författare vilja ge ut hos oss om det var vanligt att det innebar en förlust. Idag har 88% av författarna fått tillbaka sin investering efter fem kvartal och de flesta mycket tidigare än så. Vi investerar också hela tiden i systemet vi bygger, vilket också är anledningen varför utgivning på Hoi Förlag idag är klart mer värdefull än när vi startade.

Vi arbetar med ett professionellt uppdragstagarkollektiv som sköter hela utgivningen under vår ledning. Vi har också en marknadsavdelning som vi nu utvecklar ytterligare. Författaren erhåller 100% av nettovärdet av försäljningen i royalty tills investeringen är återbetald, därefter delar vi 80/20 i författarens favör. Vi avräknar kvartalsvis.

Vad är din egen syn på egenutgivning; fördelar, nackdelar?

Jag startade själv som egenutgivare och det gick mycket bra, vilket ledde till kontrakt med traditionella förlag och internationella framgångar. Det berodde på att jag var mycket mån om att det skulle ske på ett så professionellt sätt som jag bara klarade av. Jag anlitade yrkesmän för att boken skulle bli bra. Jag tror mycket på professionell egenutgivning som ett alternativ till såväl traditionell utgivning som den typen av modern utgivning som Hoi Förlag representerar. Särskilt för den som verkligen vill bestämma allting själv. Jag tror att varje författare och varje titel har sina unika förutsättningar som bestämmer om traditionell, modern (hybrid) eller egenutgivning är det bästa.

Fördelarna med egenutgivning är förstås författarens totala kontroll över vad som händer med boken liksom att författaren skördar all vinst som kommer ur bokförsäljningen. Nackdelarna är svårigheten att kvalitetssäkra alla delar av bokutgivningen, svårigheten att nå ut med sin bok i etablerade kanaler och de ekonomiska begränsningar som ligger för de allra flesta i att vara ensam. Det kan även bli just ensamt också i den bemärkelsen att man som författare mår bra av att ha kollegor att rådfråga och att samarbeta med. Riktigt driftiga egenutgivare hittar lösningar på det också, men det är en utmaning.

Som jag ser det finns det en risk när det gäller egenutgivning att vi tullar på kvaliteten, och flera av de böcker jag läst som getts ut på ert förlag har också infriat dessa fördomar, då de haft en hel del att önska vad gäller både korrektur och språklig finslipning. Vad har du för tankar kring det?

Det är svårt att generalisera. Min uppfattning är att vi idag håller mycket hög kvalitet på utgivningarna, men att de givetvis har utvecklats under de år vi har hållit på. Det är väldigt tydligt att vi har andra resurser idag än vi hade 2011. Vi lär oss hela tiden och får också vassare manus liksom uppdragstagare. Sedan ska man också komma ihåg att vi har en hög andel debutanter och det är inte alltid man varken kan eller vill finslipa debutantverk på samma sätt som verk av etablerade författare. Men vi håller inte på med egenutgivning, så de brister som finns får vi som förlag ta ansvar för, precis som vilket annat förlag som helst.

Varje utgivningsprojekt har sina speciella förutsättningar och i ärlighetens namn kommer du att hitta både högt och lågt hos de stora förlagen också inklusive några verkligt berömda floppar.

Bokbranschen står inför svåra utmaningar i dessa tider av Amazon och e-boksutvecklingen. Vad är Hois strategier för att vinna tillbaka konsumenterna?

Jag ser positivt på framtiden för bokbranschen. Förändring leder som sagt alltid till oro. Framtidens läsare kommer vara minst lika många som idag tror jag, men de kommer att vilja ha formatoberoende böcker. Det ska inte spela någon roll hur du vill läsa din bok. Alla format kommer att efterfrågas samtidigt. Konsten för branschen är att förhålla sig till det och ta tillvara möjligheterna detta skapar. Personligen tror jag att Amazon kan fungera som en blåslampa för förändring. Det som stör mig mest är att de stora svenska aktörerna inte verkar inse vilken stark ställning de har. Om Amazon ska ta över måste de göra saker och ting bättre än alla andra. Är man övertygad om det så säger man samtidigt att man inte själv kommer att erbjuda det bästa. Då är det dags att förändra sitt förhållningssätt. E-böcker ser vi mycket positivt på. Det skapar stora möjligheter till exempel för den korta berättelsen. Därför har vi också satsat på digitala noveller. Alla våra titlar ges ut digitalt samtidigt som de kommer i papper.

Som förlag kan och vill vi sälja via alla distributörer och återförsäljare. Där vill vi arbeta med de som är duktigast på att sprida och sälja våra böcker. Det är ändå så man når flest läsare. Som nyblivna bokhandlare vill vi skapa en fysisk mötesplats som är attraktiv för de människor som har eller tar sig anledning att befinna sig där. Då måste vi erbjuda upplevelser och ett sammanhang som man inte hittar på en datorskärm eller i sin telefon.

Köpet är bara drygt en vecka gammalt. Vad har förändrats, än så länge?

Väldigt små, men viktiga saker skulle jag säga. Framförallt har vi tillfört ny energi och större aktivitetsgrad. Nu går det att köra med barnvagn i butiken. Nu syns den fina avdelningen med kontorsmaterial och brevpapper även för de som passerar utanför. Nu har barn- och ungdomsavdelningen blivit större och även fått inrymma en mysig samtalsplats för våra kommande event. Vi arbetar aktivt med sociala medier för att informera om vad som händer i butiken och varför ett besök hos oss är väl spenderad tid.

Hur ser din drömbokhandel ut? Verklig förlaga eller fritt efter fantasin.

Det är en butik med massor av böcker av varierande slag, men fortfarande en luftig känsla. En mötesplats där man ofta blir förvånad över vad man möter. Sköna fåtöljer för en paus eller närmare studium av någonting särskilt intressant. Ett innehåll som förändras över tid, men som ändå känns igen. Jag besökte nyligen Söderköpings Bokhandel. Den ingav helt rätt känsla för en bokhandel på en mindre ort. Rekommenderas! Vår bokhandel har mer av en citykaraktär, men principen är densamma.

Och undertecknad kan passa på att berätta att hon kikade förbi på signering redan den första veckan, när ett gäng författare bjudits in. Fick en fin liten pratstund med Andreas Norman. Och även om Hamrelius, som alltid varit min favoritbokhandel i Malmö, aldrig kommer att bli som förr; så låt oss hoppas på ljusare tider. Och vallfärda dit, när det nu är bokrea och allt.

Lina Arvidsson

Publicerad: 2015-03-06 10:00 / Uppdaterad: 2015-03-04 16:30

Kategori: Nyhet

2 kommentarer

HAr först nu läst din artikel om Hoys Förlag som påstår att de har har räddat oss från konkurs. Så är inte fallet-
Vi gick på egen begäran i konkurs i början av januari.Swedbank som förklarat att de ejtror på bokhandel sade upp checkräkningskrediten. Hoy köpte Hamrelius Bokhandel AB av konkursförvaltaren. Vi har aldrig träffat någon från Hoy

Gudmund Hamrelius Oregistrerad 2015-04-23 18:38
 

Okej! Tack för förtydligande.

Lina Arvidsson Redaktionen 2015-04-23 22:15
 

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?