Text

”Det finns så himla många fina människor där ute, som inte förstår det själva.” – Intervju med Sara Starkström

sara-starkstrom
Foto: Åsa Lovén

I skolan var Sara Starkström den blyga som inte ens vågade säga sitt namn på uppropet. Idag, många år senare, är allt annorlunda. Nu är hon tjejen som gift sig med sig själv, gör stärkande utmaningar och har skrivit Game Girl- raggningshandboken som ska få dig att våga.

- Det finns så himla många fina människor där ute, som inte förstår det själva. Jag vill peppa dem, säger Sara Starkström.

Mycket i Game Girl handlar om självförtroendet. Trots det lekfulla namnet finns en seriös kärna i boken. En grund att bygga på för den som sedan vill ge sig in i raggandet.

- Alla människor behöver jobba med sitt självförtroende, det är ju inte som alla säger, att det kommer av sig självt när man blir äldre.

Alltså: först självförtroende. Sedan utmaningar, raggande och dejting.

Sara Starkström ville skriva en självhjälpsbok med mycket framåtanda, där den som ger sig in i spelet(boken)får ta sig an världen i handlingar.

- Självhjälpsböcker är ju ofta ganska teoretiska och tråkiga…de är inte så praktiska utan ofta får man bara lära sig att ”tänk så här” så blir allt bra. Jag ville göra en bok med lite mer action.

Och action är det gott om i Game Girl. Förutom den viktiga själförtroendedelen innehåller boken ett stort antal utmaningar. Det är raggningsövningar som ska fungera som ett verktyg för att ta kontakt utan att använda sig av standardfraser. De är också ett sätt att öva sig för att bli mindre nervös för den som vill prata med nya människor, men kanske inte riktigt vågar eller är rädd för att inte ha något att säga. Utmaningarna består av allt från ”James Bond-tricket” till ”Mannen i mitt liv” till ”Icebreaker”, där utmanaren ska gå fram till sitt raggningsobjekt och knäcka en isbit.

Sara Starkström menar att när du en gång byggt självförtroendet är det inte längre lika läskigt att genomföra utmaningar eller ta kontakt.

- Jag tycker inte att det är så farligt att få nobben. Det viktigaste är att man har vågat och stärker sitt mod. Och om inte annat så blir det alltid väldigt roliga samtal av de här utmaningarna.

Hon tycker också att det är viktigt att komma ihåg att Game Girl inte är en uttalad ”skaffa partner-bok”, utan är till för alla. Såväl singlar som vill ha lite kul, som de som längtar efter ett förhållande, eller de som bara vill ha en skjuts i det sociala livet.

- Målet är inte att skaffa pojkvän, målet är att må bättre, bli modigare och ha roligt.

I Game Girl är det i första hand en tjej som är ”spelaren”, och en kille som är motspelare eller raggningsföremål, men Sara Starkström tror att boken kan fungera även för tjejer som raggar på tjejer.

- Och för killar! Ja, den funkar nog för alla.

”Game Girl kommer inte att tala om för dig vad en riktig kvinna är, att du är söt i den lilla svarta eller att du ska vara dig själv.” står det på en av bokens första sidor. Game Girl fokuserar inte på utseende och levererar inga nötta tjejtidningstips. Den är heller inte en bok som uppmanar till dolda spel:

- Att spela svår är urlöjligt! Dessutom funkar det inte i längden, det är bara gammaldags och osjyst, menar Sara Starkström.

Nej, i Game Girl är det rent spel som gäller. Allt gjort med glimten i ögat och det uppövade självförtroendet i bakhuvudet.

Sara Starkström tror också att hon med sin erfarenhet som dejting- och peppexpert kan se på människor om de har bra självförtroende. Och hon tror på klyschan om att man måste älska sig själv först innan man kan bli älskad av någon annan.

- Ja, det är därför jag har gift mig med mig själv!

För ungefär ett år sedan samlade Sara Starkström sina vänner till en stor fest där hon firade sitt eget bröllop, med sig själv. Det var ett sätt att fira hur långt hon kommit, att hon ”funnit sig själv”, att det där med självförtroende trots allt är något som verkligen kan förändra.

- Man blir snygg av att ha bra självförtroende. Och har man självförtroende klarar man det mesta.

Anna Carlén

Publicerad: 2010-12-04 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-19 09:46

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?