Nyhet

Umeå blir kulturhuvudstad 2014

Umeå utsågs precis till Europeisk kulturhuvudstad 2014 och slog därmed konkurrenten Lund. Att sammanfatta det litterära Lund skulle vara en enklare uppgift då en stor mängd av Sveriges allra största författare har bott där, men Umeå har också sina författare och sin givna plats i litteraturen. Lars Widding har t.ex. beskrivit mellankrigstidens år i staden med en romansvit, Astrid Värnings på sin tid omdebatterade roman I som här inträden om den svenska psykvården utspelas i Umeå och författaren och debattören Sara Lidman flyttade på ålderns höst tillbaka till Västerbotten och Umeå i och med sin utnämning till hedersdoktor på universitetet. Ska man lyfta fram ett lite aktuellare exempel så bör Johan Hammarströms nystartade (ja, förlaget har funnits i nästan 10 år och har släppt ett 80 tal titlar) bokförlag H:ström – Text och Kultur nämnas. Den mest säljande författaren med ursprung i Umeå trakten är dock utan tvekan Stieg Larsson och det var även till det Kommunistiska Arbetarförbundets Umeå avdelning som han i tidig ålder testamenterade sina då relativt blygsamma tillgångar. Uppväxt i Umeå är även den andre Stig Larsson, poeten/dramatikern/romanförfattaren som debuterade 1979 med Autisterna. Dagensbok.com gratulerar hur som helst Umeå till utnämningen som Europeisk kulturhuvudstad 2014.

Oscar Rooth

Publicerad: 2009-09-08 14:25 / Uppdaterad: 2009-09-08 22:35

Kategori: Nyhet

2 kommentarer

PO Enquist, Torgny Lindgren, Ulf Karl Olov Nilsson, Jörgen Lindh, Pär Hansson, Ida Linde, Solja Krapu, Mauritz Tistelö, men Stig Larsson, han, han är från Skellefteå

ändå från skåne Oregistrerad 2009-09-09 11:53
 

Fausta Marianovic

pb Oregistrerad 2009-09-09 12:05
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?