Nyhet

Fler likadana bokomslag

Idag rapporterar DNs bokavdelning om vad som vid första påseende kanske ser fantasilöst ut, och i värsta fall som plagiat:

Agneta Sjödins nya bok har samma omslag som en 10 år gammal engelsk bok!

Huruvida detta faktiskt har något nyhetsvärde är ju en annan fråga. Ooriginellt? Kanske, men det är Agneta Sjödin, vad förväntar ni er, liksom. Snarare är det konstigare att sånt här inte händer oftare med tanke på hur många bokomslag som köps in från bildbyråer. Och det är ju inte helt obekant i svensk bokutgivning heller.

Men det är i alla fall en bra ursäkt att posta länken till Caustic Cover Critics blogg med många många fler snarlika bokomslag. Kul läsning… i den mån omslag alls räknas som läsning. Som salig Bo Diddley skaldade, ”you can’t judge a book by looking at the cover.”

Björn Waller

Publicerad: 2009-06-16 16:25 / Uppdaterad: 2009-06-16 16:28

Kategori: Nyhet

2 kommentarer

haha! det här var ju hemskt roligt. jag fastnade på caustic cover bloggen…

marianne Oregistrerad 2009-06-18 12:08
 

Som omslagsformgivare är man tyvärr hänvisad till bildbyråer – särskilt när det gäller genrelitteratur som deckare – det blir för dyrt att plåta själv. Kreativa grafiska lösningar eller annorlunda idéer säger förlagen sig välkomna, men det slutar i princip alltid med att man väljer en mer konventionell linje ändå. Jag är rädd att de har försäljningssiffror att backa upp det med. Det är inte bara bristande kreativitet som ligger bakom att omslag blir snarlika eller till och med har samma bild.

Klart att jag är inte förvånad, men tycker att bildbyråerna borde flagga för att bilden använts för samma ändamål (man måste ange vad vad man skall ha bilden till, så det borde inte vara svårt).

Lamont Dozier Oregistrerad 2009-06-18 19:10
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?