Recension

: Alltid redo att dö för mitt barn
Alltid redo att dö för mitt barn Joanna Rubin Dranger
2008
Albert Bonniers förlag
8/10

Fröken Livrädd och bebisen

Utgiven 2008
ISBN 9789100118310

Om författaren

Fotograf: Thron Ullberg

Joanna Rubin Dranger är född 1970 och bor i Stockholm. Mellan 2007 och 2017 arbetade hon som professor i illustration på Konstfack. Hon debuterade med barnboken Arg! Nittiotalets argaste bok 1989, och har sedan fortsatt med att skriva tecknade romaner för vuxna. Hon tilldelades Svenska Illustratörspriset 2000 och Seriefrämjandets pris för Bästa svenska originalalbum 2002.

Joanna Rubin Dranger – Författarens hemsida.

Sök efter boken

När Joanna Rubin Dranger skriver om sin karaktär Fröken, i böckerna Fröken Livrädd och Kärleken och Fröken Märkvärdig och Karriären, brukar det bli riktigt, riktigt bra. Se bara vad våra egna recensenter tycker! Så när Fröken kommer tillbaka i Drangers senaste bok Alltid redo att dö för mitt barn är det ett kärt och efterlängtat återseende.

I de två tidigare böckerna om Fröken har vi följt vad hon sett som sina tillkortakommanden inom både kärlek och karriär, och nu ska hon alltså axla moderskapet. Tidigare har Frökens problem ofta orsakats av andra syn på henne, och andras syn på hur hon borde och inte borde vara, vad hon borde och inte borde göra. Och naturligtvis finns det en hel del personer som har en hel del att säga till om angående hur man ska vara en bra mamma!

Man ska inte ta smärtstillande vid förlossningen, man S K A amma och man ska tycka att det är lite för jobbigt att vara förälder. Men Fröken har växt upp nu, och hon värjer sig mot dessa förväntningar genom att fråga efter smärtstillande, ta en tupplur och låta pappan mata dottern med bröstmjölksersättning och skriva en oproblematisk kärleksförklaring till moderskapet med före- och efterbilder, där efterbilderna tecknar den lycka som kommit med uppgiften som mamma.

Dock finns den gamla prestationsångesten kvar. Skillnaden är att den nu istället handlar om hur dottern, Lilla, ser på henne, pricksäkert illustrerat i fenomenet som Dranger kallar för ”Thinking ahead”. Frökens pratbubbla riktar sig till Lillan med orden ”Nu gör du som jag säger, punkt slut!” medan Frökens tankebubbla visar en möjlig glimt av framtiden där den äldre Lillan säger ”Nej! Det är försent! Jag vill aldrig mer prata med dig! Du var så orättvis och dömande mot mig när jag var liten! Jag kommer aldrig att förlåta dig!” till sin mamma.

Fröken är inte bara rädd för sig själv, utan även potentiella kidnappare och terroristattacker, galna hundar, aggressiva strandankor som anfaller i flock, föråldrade könroller, den svenska högern, vänstern och konstanalysen och allt annat som kan komma att skada Lilla. Nedåtspiralen lurar runt hörnet, men det finns en räddning och den ligger i den oproblematiska, okonstlade och villkorslösa kärleken till dottern.

Som vanligt när det gäller Dranger ger hon sig på ett ämne som de flesta har någon relation till, och trots att det hon säger, varken i den här boken eller i de andra i serien om Fröken, inte på något sätt är nytt, lyckas hon gripa tag om sina läsare. Det är dels tack vare hennes pricksäkra och unika tecknarstil, och dels genom att alla hennes böcker genomsyras av en värme som hela tiden riskerar att tippa över till det sentimentala, men alltid lyckas hålla balansen.

Nina Saric

Publicerad: 2008-04-15 00:00 / Uppdaterad: 2011-07-02 18:09

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2885

3 kommentarer

gillar recensionen. men var är betyget?

Lisa Oregistrerad 2008-04-15 09:15
 

Förlåt Lisa, slarv slarv! Nu är recensionen komplett med betyg!

Nina Saric Redaktionen 2008-04-15 12:00
 

Jag gillar recensionen också. Värmen är viktig för läsaren men inte så många kan överföra den.

cece Oregistrerad 2008-04-21 20:55
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?