Krönika

Att skapa stämning

Kvällen innan sekunden då Harry Potters sista äventyr på Hogwarts släpps på svenska tillbringar jag en stund på bokhandeln Bokskåpet. De lockar med Magisk midnatt, sagoberätterska, magisk dryck och därtill tipspromenad och muntligt quiz (när ska det bli Harry Potter-tema för vuxna på pubarnas quiz, kan man undra?).
Mia Juhlin och Frida Lax som äger affären Bokskåpet står nästan och hoppar av förväntan inför tolvslaget, även om de har hållit på hela dagen med förberedelserna.
–Vi kompletterar varandra ikväll, säger Frida. Jag har bara läst del 2, på svenska, men Mia har läst allihop.
– Nja, säger Mia, jag har bara läst vartannat kapitel! Min man har nämligen läst de andra, ler hon, och konstaterar att Rowlings böcker om den unge trollkarlslärlingen passar utmärkt för högläsning.

Butiken är full av unga kunder, mest tjejer, men en och annan kille också. Jag frågar om de kan se på kunderna vilka som ska köpa just Harry Potter-böckerna?
– Nej, inte normalt sett, säger Frida, men de senaste dagarna har det nästan varit ett visst blänk i ögonen på några som undrat när den kommer exakt. Vi hade till och med en kund som ringde, och det första han sa var "jag vet hur den slutar!", men sedan undrade han om det gick att köpa boken före midnatt. Det går inte, fick jag svara.
–Nu ikväll var det fyra tjejer som stod här och bara skrek när dörrarna gick upp, rena 60-talshysterin, som när Beatles spelade! fortsätter Frida. Men det ger en kick att se engagemanget hos läsarna, ja, nästan kärleken som en del har till honom och böckerna, konstaterar hon innan båda måste fortsätta med förberedelserna och ta hand om kunder.

I rummet längst in sitter Kiriaki Christoforidis och berättar magiska sagor och andra berättelser för dem som vill lyssna, om hästar, stjärnor och hur mycket det sagda ordet faktiskt spelar roll. Det märks att de unga lyssnarna är ovana vid berättare, dessutom är de rastlösa av spänningen.

Kiriaki berättar vad Einstein ska ha sagt en gång:
Det kom fram en dam och frågade honom vad hon skulle göra för att hennes son skulle bli klok.
– Berätta sagor för honom! svarade Einstein.
– Ja, men jag menar klok på riktigt, ordentligt klok!
– Berätta fler sagor, svarade Einstein.
– Men om han ska bli riktigt, riktigt klok, vad ska jag göra då? undrade den nu smått desperata damen.
– Berätta några sagor till, svarade Einstein.

Irene Elmerot

Publicerad: 2007-11-21 00:42 / Uppdaterad: 2007-11-21 00:42

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?