Krönika

En textmässa med smittande energi

Det brukar vara en bra strategi att vara på plats tidigt, så när Textmässan slår upp dörrarna andra dagen är jag där. Rummet med bokbord är tättpackat, det är precis så att två personer kan passera varandra i de smala gångarna. Det sätter tonen, anger tempot, blir en del av stämningen. För en som ännu inte förstått nöjet med att handla på nätet, är det en njutning att gå runt och se, känna på och bläddra i de böcker som inte är så lätta att hitta i boklådorna till vardags.

Sveriges andra bokmässa har den kallats och jag skulle vilja lägga till: här ligger betoningen verkligen på BOK, det är ingen som försöker sälja något med hjälp av extraeffekter eller aggressiv marknadsföring. Däremot är det lätt att komma i snack med människorna bakom förlagen, att utbyta tankar om de smalare titlarnas väg till oss läsare, att få veta mer om förlagets inriktning eller kommande böcker.

En ny upptäckt för mig var det norska förlaget H PRESS, som bland annat har en pågående serie, Imperativ, där författare i pocketformat svarar på hvorfor skrive hva hvordan (varför skriva vad hur) De har även, i serie A, låtit poeter från Norge, Sverige och Danmark disponera varsitt ark i storleken 30 x 90 centimeter, med ett mycket visuellt resultat.

På Textmässan hittar du bland annat spännande översättningar från många olika språk, äldre författarskap som lyfts fram på nytt och ett antal debutanter. Det verkar som att många av förlagen tillåter sig att satsa på titlar utan vinstdrivande prognoser för att de tycker att det är böcker som helt enkelt förtjänar läsare. Den hängivenheten är imponerande!

Som sig bör har mässan ett eget seminarieprogram och där är det minst lika stor spännvidd i urvalet. Jag ser fram emot uppföljaren nästa år och mitt tips till arrangörerna blir: välj ett datum strax efter lön, istället för strax innan, så har vi besökare lite större chans att bidra till finansieringen av den litterära mångfalden.

Andrea Berge

Publicerad: 2007-04-24 22:41 / Uppdaterad: 2010-02-20 12:46

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?