Krönika

Bokresemässan

Ännu en TUR-mässa avklarad.
I Göteborg finns det, i min bekantskapskrets, två mässor. I mars TUR-mässan och i september Bok- och biblioteksmässan.
Årets TUR avslutas idag och har som vanligt varit överfull med folk som vill se vart de ska åka på semester i år, eller om stället de redan bestämt att åka till har någon monter med intressanta broschyrer, kanske en tävling rentav, så att man kan få en chans att få sin redan planerade resa gratis, eller i alla fall en hyrbil, en hotellnatt eller något annat gratis på semestern.
I år var jag där även för att leta reda på nya reseböcker, så allt som doftade det minsta bok drog min uppmärksamhet till sig. De vanliga förlagen känner jag till sedan många års mässbesökande, men man vet ju aldrig om nya tillkommer.

På de mässor jag besöker, gillar jag att titta runt i ytterkanterna och hörnena. Så hittade jag en gång i forntiden antikvariatens hörn på Bok- och Biblioteksmässan, till exempel.
Även i år genomförde jag taktiken "gå längs ytterkanterna och se vad som finns" och plötsligt ser jag en monter alldeles full av böcker! Ojoj, spännande, vad är det för förlag, tro?
Det var inget förlag. Det var en boklåda! Någon genomtänkt affär hade bestämt sig för att lägga en tjock bunt tusenlappar på att ha en monter med helt vanliga skönlitterära böcker (och en del kokböcker, noterade jag) på TUR-mässan, och kassörskan som stod där slet så att svetten lackade, även på fredagsmorgonen när jag såg henne. Tydligare än så blir det väl inte: resor och böcker hänger ihop. Folk flockades kring deckare, romantiska dramer och novellsamlingar för att kunna utnyttja all väntetid på stationer, flygplatser och bussar till att få en annan sorts resa.

Vem vet, kanske är det lika bra att dessa två mässor som min bekantskapskrets besöker ligger med exakt ett halvår emellan, för annars kanske de skulle slås ihop någon gång i framtiden. Nu har jag fått mitt mässbehov tillfredsställt för ett tag, ett halvår kan jag tillbringa i väntan på nästa.

Irene Elmerot

Publicerad: 2007-03-25 10:14 / Uppdaterad: 2007-03-25 10:14

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?