Nyhet

Uppdaterat: Recensent recenserade obefintlig bok

Skandal i kultursverige! Kristian Lundberg på Helsingborgs Dagblad sågade för ett tag sedan Britt-Marie Mattsons nya deckare "Fruktans makt" jäms med fotknölarna. Problemet är bara det att Mattson inte ens hunnit skriva boken än, än mindre ge ut den.

I en intervju med HD rycker Lundberg på axlarna.

Ursprungsmisstaget var att jag skickade helt fel text. (…) (J)ag har gjort ett misstag och får stå för det. Men samtidigt blir jag en smula häpen. Jag har skrivit litteraturkritik sedan jag var 20 och jag aldrig fått några reaktioner tidigare. Inte ens när jag recenserade och sågade min egen bok i Aftonbladet. Och så händer detta när jag skriver om Britt-Marie Mattsson och en deckare.Men jag gissar att Piratförlaget är rätt nöjda över gratisreklamen.

Mattson är "bestört" och säger i en intervju med Svensk Bokhandel:

Folk som ljuger i mediabranschen har ingen framtid.

(I andra nyheter noterar vi att Jonas Bonnier har fullt förtroende för förtalsdömde Expressen-chefred Otto Sjöberg, så det vete katten, Britt-Marie.)

Undertecknad tycker det är lite av en storm i ett vattenglas om man jämför med mycket annat i tidningarna. Herregud, Kristian, stå för det du gör. Kalla det en medveten provokation mot en förlagsbransch som annonserar böcker som inte är skrivna än, eller ett formexperiment, eller…

Jag tycker verkligen illa om Britt-Marie Mattsson. Men nu vet hon ju vad hon ska akta sig för. Jag har ju gett henne några råd.

Ååååkej.

Uppdaterat 18/12: Lundberg har, som man kanske hade kunnat vänta sig, skrivit sin sista recension på Helsingborgs Dagblad.

Kristians bana som litteraturrecensent är så pass skadad att han inte kan fortsätta, säger Gunnar Bergdahl, kulturchef på HD, till DN. Å andra sidan kan jag känna en viss tillfredsställelse att det för en gångs skull debatteras vad som står på kultursidorna.

Lundberg själv kommenterar:

Folk vill gasa mig, bränna ner min lägenhet, jag är en skam för mänskligheten, de vet var jag bor, så jag skall passa mig. Jag är fet, ful, vit, överklassyngel, idiot. Ok. Jag förstår. Det räcker. Folk ringer hem till mig och när min son i ett obevakat ögonblick tar luren säger rösten: "Hälsa din pappa att han är ett svin!" (…) Piratförlaget kontaktar Svensk bokhandel som direkt hugger på betet och låter det pumpas ut över det häpna svenska folket. Ingenting att säga om det. Pressen säger sig vara fri.

Så. Ordningen återställd. Nu kan vi lita på att allt som står i tidningen är 100% sant igen. Puh.

Björn Waller

Publicerad: 2006-12-16 14:04 / Uppdaterad: 2006-12-16 14:04

Kategori: Nyhet

9 kommentarer

Synd att det var han, Jag gillar honom annars… Rejält klavertramp – men jag är övertygad om att det sker rätt ofta att recensenter och kritiker skriver om verk som de knappt öppnat, lyssnat på etc Barnen ska ju hämtas på dagis och jävlar i helvete var det deadline imorgon och har du glömt att vi skulle till Britta och Magnus ikväll, etc

micke Oregistrerad 2006-12-16 18:20
 

Och t.o.m. den kärringen, henne ska jag såga…

micke Oregistrerad 2006-12-16 18:21
 

Jo, visst är det nog rätt vanligt. Med tanke på hur ofta man sett de stora drakarnas musikrecensenter smita från konserter efter 2-3 låtar känns detta inte så uppseendeväckande, faktiskt.

Björn Waller Redaktionen 2006-12-16 19:45
 

Några frågor:
Om det varit ombytta roller, det vill säga en manlig författare vars icke existerande bok blivit sågad av en kvinnlig recensent, hade man då använt samma språkbruk? Vem framställs som cool och vem framställs som hysterisk?
Att uttala sig negativt om en författares bok och att uttala sig negativt om författaren i största allmänhet – är det inte en avgörande skillnad?

Andrea Berge Medlem 2006-12-17 19:58
 

Jag kan inte se att jag framställt Mattson som "hysterisk" eller Lundkvist som "cool". Överhuvudtaget gjorde jag ingen koppling till manligt/kvinnligt. Allt jag menar är att det är löjligt att göra en stor grej av detta när så stor del av svensk journalistik idag går ut på att rapportera om bönders kärleksliv och kändisars påhittade alkoholintag.

Och givetvis är det inte OK att attackera henne personligen. Vad jag uppfattade var han i första hand mot de böcker hon redan skrivit. Personligen har jag inget annat än respekt för Mattson som journalist, men jag har hittills aldrig läst en deckarroman av en svensk journalist som varit bättre än medioker, på sin höjd.

Björn Waller Redaktionen 2006-12-17 20:17
 

Jag syftade naturligtvis på uttalandena i de länkade artiklarna. Det var de frågor jag gick och malde på efter att ha läst dem i sin helhet.

Andrea Berge Medlem 2006-12-17 20:54
 

Jag blev ganska förskräckt över den senaste, riktigt omogna kommentaren om att Helsingborgs dagblad har så dumma läsare att Lundberg inte vill skriva här. Det känns obegripligt som replik från en författare av känslig poesi… även om jag borde ha lärt mig för länge sedan att det ena inte alls utesluter det andra.

Sanne Oregistrerad 2006-12-21 10:44
 

Andrea: Problemet var väl att han uttalade sig negativt om just denna, oskrivna bok – att den hade tunn intrig m.m.? Och sedan ursäktade sig med att hon är en sådan dålig författare att han visste det på förhand.

Sanne Oregistrerad 2006-12-21 10:47
 

Det är väl just därför att medierna idag sjavar omkring i dokusåpady som det är desto viktigare att någon tar något på allvar. T ex kritiker.

A. Bryn Oregistrerad 2006-12-24 00:21
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?