Nyhet

Nominerade till Nordiska rådets litteraturpris 2007

Nomineringarna till ytterligare ett prestigefyllt litteraturpris blev klara i dagarna. Till Nordiska rådets litteraturpris har tolv författare från de nordiska länderna nominerats av bedömningskommitténs ledamöter. Vinnaren utses i början av mars 2007 och priset, på hela 350 000 danska kronor, delas ut vid Nordiska rådets session i Oslo månadsskiftet november/december.

Nordiska rådets litteraturpris delas ut varje år till ett framstående skönlitterärt verk från något av de nordiska länderna. Det delades ut första gången 1962 och har tidigare gått till bland många andra Tomas Tranströmer, Henrik Nordbrandt, Sara Lidman och Väinö Linna. Syftet med priset är att öka intresset för den nordiska litteraturen och främja den kulturella gemenskapen länderna emellan.

I år nomineras från Sverige Ann Jäderlunds diktsamling ”I en cylinder i vattnet av vattengråt” och Sara Stridsbergs roman ”Drömfakulteten”. De norska nominerade är Jan Jakob Tønseths novellsamling ”von Aschenbachs fristelse” och Tomas Espedals ”Gå. Eller kunsten å leve et vilt og poetiskt liv”. Från Danmark kommer Morten Søndergaards diktsamling ”Et skridt i den rigtige retning” och Kirsten Thorups roman ”Førkrigstid”, från Finland Eva-Stina Byggmästars diktsamling ”Älvdrottningen” och Markku Paasonens ”Lauluja mereen uponneista kaupungeista” och från Island Hallgrímur Helgasons roman ”Rokland” och Jón Kalman Stefánssons roman ”Sumarljós, og svo kemur nóttin”. Från Färöarna nomineras Carl Jóhan Jensens roman ”Ó – søgur um djevulsskap” och från det samiska språkområdet Sigbjørn Skådens diktsamling ”Skuovvadeddjiid gonagas”. Från Grönland har inte inkommit några nomineringar i år.

Ella Andrén

Publicerad: 2006-12-08 14:22 / Uppdaterad: 2006-12-08 14:22

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?