Nyhet

Nominerade till Årets länsförfattare

Vi fortsätter bevakningen av Årets länsförfattare i Örebro län. I veckan har nämligen juryn, som sedan sist fått tillskott av kulturradioprogrammet Blå stations utvalda lyssnare, Margaretha Ekström, enats om de sex nominerade författarna. Motiveringarna lyder:

Anna Jansson skriver med ”Främmande fågel” en ruskig deckare helt rätt i tiden. Jansson etablerar sig allt mer som bofast på den svenska deckarkartan. ”Främmande fågel” flyger på ett ruskigt realistiskt sätt rakt in i verkligheten och sätter sig ner och liksom gnager hål på den trygga bubbla som vi faktiskt lever i.

Tomas Dömstedt, aktuell med ungdomsromanen ”Tim och slaget mot gnällspikarna”. En klurig kille med hjärtat på rätta stället som försöker göra en insats och minska allt gnäll i tillvaron. En bok man blir glad av och som gör annars kanske ledsna mungipor lite gladare, fylld av positivt tänkande!

Annika Ruth Persson som i nya romanen ”Erik Dahlbergsgatan 30” skriver sprudlande levande och vardagsnära om kärlek, identitet, kön och sexualitet, men också i lättlästa faktaboken ”Är klänningar farliga?” hanterar liknande ämnen på ett enkelt, självklart och fullkomligt förtjusande sätt.

Petter Lindgren som i diktsamlingen ”Landskapet” med lekfullhet och djupt allvar upphöjer vardagspråket, tar ner poesin och ställer originaliteten på ända.

Clas Thor och Ullabritt Jonasson för ”Örebro – trädgårdsstaden”. En prunkande guidebok i ord och bild som väver samman historia och nutid på ett fängslande sätt. En faktabok med ett språk som skulle kunna tonsättas. Text och bilder följer varann som två tävlingsdansare på dansgolvet.

Sören Olsson och Anders Jakobsson, aktuella med ”Spik och panik, Sune”. Att på ena sidan kunna skriva om kiss och bajs för att några sidor längre bort allvarligt tala om mobbning eller kärlek eller att man får vara ledsen är en konst som båda dessa killar hanterar intill förträfflighet.

Priset delas ut på bokmässan Örebro slott fredagen den 17 november.

Ella Andrén

Publicerad: 2006-10-31 19:36 / Uppdaterad: 2006-10-31 19:36

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?