Nyhet

Kastner anklagas för plagiat

Litteraturprofessor Ivo Holmqvist anklagar debutanten Fabian Kastner för plagiat. Knäckfrågan är hur mycket man kan "låna", sampla, citera innan man faktiskt gör sig skyldig till plagiat. Kastners debutroman "Oneirine" har lovordats av kritiker, inte minst för sina många blinkningar till andra verk. Holmqvist anser dock att Kastner gått för långt och att han borde gjort källhänvisningar alternativt informerat om lånen i ett efterord.

En fråga infinner sig dock: Varför kan man inte sampla inom litterturen? Vem anklagar Madonna eller valfri rappare för plagiat när de samplar andra låtar för att hotta upp sina egna alster? Borde man inte som litteraturkonsument känna igen och identifiera dessa samplingar? Kan man inte välkomna litteratursampling som ett sätt att dekonstruera och återanvända litteraturen?

Anna Larsson

Publicerad: 2006-02-03 10:26 / Uppdaterad: 2006-02-03 10:26

Kategori: Nyhet

2 kommentarer

Utan att ta ställning i det aktuella fallet så kan man väl ändå fundera över "sampling"? Att enskilda läsare eller ens alla kritiker alltid skulle känna igen sådant är väl något orealistiskt att tro? Böcker är en kommersiell produkt, som både författaren och hans förlag hoppas dra in pengar på. När det gäller författaren finns det också litteraturpriser av olika typer. Vore det t.ex. riktigt rättvist om ett sådant pris gick till en författare som egentligen bara hade plockat ihop bitar från andra författares verk?

Bengt Nilsson Oregistrerad 2006-02-07 15:08
 

Samplar man borde man i anständighetens namn också redovisa detta öppet, och inte ta åt sig äran av andra människors arbete. Någonstans upphör man också att vara författare och blir istället redaktör…

Micke F Oregistrerad 2006-02-08 14:50
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?