Krönika

Anders Edwartz ”” 24/10 1968 – 24/10 2005

När Anders ringde mig för snart två månader sedan och berättade att han just hittat Med örnen mot polen på Myrorna var han belåten. Den handlar om ingenjör Andrées polarexpedition 1897. Det är dagboksanteckningar från alla tre deltagarna: ingenjör Andrée, Nils Strindberg och Knut Frænkel, blandat med detaljerade kartor, packlistor och beskrivningar av deras ödesbestämda resa. Många år tidigare hade vi diskuterat Andrées vansinnesprojekt, som fascinerade Anders. Han hade planer på att skriva om det någon dag.

Nu när jag bläddrar i Med örnen mot polen slås jag av hur lätt Anders måste ha haft att sätta sig in i Andrées situation. En äventyrare som aldrig tvekade på sitt uppdrag. I framgång som motgång hade han blicken höjd mot horisonten och ville alltid vidare. Ge upp eller vända hem var otänkbart. Han älskade livet och kunde alltid se hur värdefullt och vackert det var, oavsett vad som hände. Sådan var även Anders.

Den sista bok Anders läste var Gangsters av Klas Östergen, ett författarskap som han entusiastiskt följt ända sedan tonåren. Han älskade att befinna sig i Östergrens värld och log nöjt när han pratade om den.

En annan av Anders litterära favoriter var Gunnar Ekelöf. Liksom diktarjaget i dikten ”Eufori” från samlingen Färjesång trivdes Anders med pennan i hand; att sitta med anteckningsboken, en smörgås och pluntan och känna omvärlden runt och inom sig. Du skriver en rad eller två och tar dig en paus och begrundar / strimman av aftonrodnad som skrider mot morgonrodnad

Tillsammans med språket och sina texter mådde han bra. Där var han lycklig.

dagensbok.com har förlorat en tongivande röst. Anders Edwartz var vår chefredaktör i nästan fem år. Den tid och det engagemang han har lagt ned på vår sajt är ovärderlig. Hans kunskaper och stilistiska säkerhet inspirerade alla i redaktionen. Under hans ledning växte vi från en idé, till en av Sveriges största kultursajter.

Anders lämnar efter sig ett stort tomrum. Språket är för klent för att riktigt sätta ord på vår saknad, men vi kommer för alltid att bevara honom i våra hjärtan och minnas honom som en nära vän, samtalspartner och kollega. I hans anda kommer vi fortsätta att beskriva den samtida bokutgivningen och inspirera till samtal om böcker.

Vid sidan av dagensbok.com skrev Anders diverse artiklar och reportage för Örebro kommuns räkning, ett jobb som hans sjukdom tyvärr satte stopp för. Han var även redaktör för patientföreningen Carpas egen tidning.

Ett titthål mot världen
har slutits för gott
Du som ännu ser:
se dig omkring!

Anders Edwartz

/David Enemar, redaktionen och vännerna kring dagensbok.com

David Enemar

Publicerad: 2005-11-09 22:49 / Uppdaterad: 2010-01-11 09:28

Kategori: Krönika

25 kommentarer

Jag vet inte vad jag skriva, men någonting måste komma ur mig. Jag är verkligen, verkligen ledsen för hans familj och er skull. Jag hoppas Anders levde ett drägligt liv och att han var älskad.

Niels Oregistrerad 2005-11-10 00:32
 

En gång var jag på bio med Anders. Det småregnade.
Vila i frid Anders.

Daniel Mattsson Oregistrerad 2005-11-10 13:22
 

Kom nyss från Anders begravning. Många ville hedra honom. Jag och mina kollegor på jobbet ville det, därför att Anders var hos oss i cirka fem månader 2004-2005. Vi uppskattade honom som en öppen och reflekterande människa som snabbt smälte in, gjorde nytta och reflekterade över vad vi gjorde, med allvar och humor. På fikarasterna pratade vi om livet, böcker, film m.m. Det var alltid roligt och intressant. För ett år sedan mötte jag Anders här utanför på Drottninggatan. Bokmässan pågick på Örebro slott, Anders hade bråttom och åt på ett äpple i farten. Nu är det snart bokmässa igen och Anders fattas oss. Tack David för en fin krönika och för att du läste Ekelöfs Eufori i kapellet, med himlen och bergen i bakgrunden.

Bo Ek Oregistrerad 2005-11-10 13:53
 

Jag beklgar sorgen, vila i frid Anders…

Olov Lundgren Oregistrerad 2005-11-10 14:26
 

aj.
aj.

hoppas att ni andra på redaktionen och ni som stod honom nära fortsätter att se er omkring.

Ditt namn Oregistrerad 2005-11-10 14:27
 

Jag beklagar sorgen.

Jacob Oregistrerad 2005-11-10 14:30
 

Anders och jag var universitetskursare i nästan två år. Vi ingick i samma gäng som tillbringade fikarasterna ihop och pratade om allt och ingenting. Jag har sedan dess mött honom på stan då och då och utbytt korta men alltid givande samtal. Han hade, precis som Bo Ek skriver ovan, ett härligt sinne för både allvar och humor.
Bokmässan var en plats där vi alltid träffades och nu när det börjar dra ihop sig till årets mässa, känns det hemskt och overkligt att så inte kommer vara fallet denna gång.
Bara några veckor innan jag läste Anders dödsannons, tänkte jag ringa eller maila honom för att höra hur han hade det. Men dagarna gick och det där samtalet/mailet blev aldrig av. Det är något jag ångrar och något jag kommer att ta med mig. Att inte skjuta upp saker och ta för givet att de lika väl kan uträttas imorgon…
Hoppas du har det bra där du befinner dig nu Anders!

Anna Melin Oregistrerad 2005-11-10 14:38
 

Jag beklagar sorgen.

Mikael Gustavsson Oregistrerad 2005-11-10 15:23
 

Vi träffades förra året på bokmässan. Anders var en mycket varm och omedelbar person. I stället för adjö blir min hälsning: Trevlig resa & hoppas vi ses igen på ett bättre ställe! Kanske kan vi fortsätta prata böcker dåÂ…

Lisbeth Oregistrerad 2005-11-10 16:35
 

vad hände?

Ditt namn Oregistrerad 2005-11-10 16:51
 

Må minnet av Anders leva vidare genom denna sida i evigheter.

jonn Oregistrerad 2005-11-10 17:57
 

Anders; jag såg mig om men du var inte där, du brukade vara där när jag var där. Vi pratade dock mycket och mindes.
David;det blev en fin betraktelse.

Helena D Oregistrerad 2005-11-10 21:22
 

Kommer att sakna dig!

Careca Oregistrerad 2005-11-11 16:19
 

Jag är helt chockad! Jag har tittat in på sidan ofta, men jag hade ingen aning om att Anders hade gått bort. Men eftersom jag inte hört från honom på ett tag, började jag bli orolig. Visste ju att han var sjuk.

Han var så fin och gjorde en så fin insats för den här sidan, en älsklingsplats på nätet. Beklagar djupt sorgen för hans familj och er andra på dagensbok. Vi kommer inte att glömma honom. Det hade varit så fint att få träffa honom, men det blev aldrig så.

Tack Anders! Varje gång vi läsare kommer in på den här sidan, kommer vi att tänka på dig.

Annika Bryn Oregistrerad 2005-11-12 17:54
 

beklagar

stoff Oregistrerad 2005-11-12 19:23
 

En mycket fin och känsolsam krönika över en man som levde innerligt för litteraturen men vars egna produktioner och idéer kommer att leva vidare. Anders har givit oss alla läsare inspiration till att se oss omkring och upptäcka i den aldrig sinande flod av litteratur som kommer att överleva oss alla.
Vi hann bara träffas en gång över en middag men det känns som om vi varit bekanta länge.

Matts och Petra Oregistrerad 2005-11-12 21:02
 

JAG SAKNAR DIG ANDERS! <3

/emilia Oregistrerad 2005-11-16 15:01
 

Å jag blev så ledsen när jag läste att Anders gått bort. Jag hoppas att du har det bra nu, vill tro att du är någonstans där det är fint och lätt att vara.

Anna Oregistrerad 2005-11-18 22:08
 

En tänkande storfiskare har tyvärr vandrat vidare alltför tidigt. Jag ser dock med värme tillbaka på de stunder vi haft tillsammans. Därför lever fortfarande Anders.

Jakob Widström Oregistrerad 2005-11-24 19:06
 

Gunilla Hedberg

Gick in på CARPA igår .Blev illa berörd när jag läste om Anders bortgång. Jag och min dotter pratade med honom förra året på Seminariet i Göteborg.
Han gick bort aldeles för tidigt. Beklagar familjen.

Ditt namn Oregistrerad 2005-11-29 14:54
 

Beklagar sorgen. När det gäller sådant här finns det så få ord, så få riktigt bra ord.

Anna Oregistrerad 2005-11-29 14:57
 

Gick in på CARPA igår .Blev illa berörd när jag läste om Anders bortgång. Jag och min dotter pratade med honom förra året på Seminariet i Göteborg.
Han miste livet alldeles för tidigt. Beklagar hans familj.

Ditt namn Gunilla Hedberg Oregistrerad 2005-11-29 14:57
 

Fra Pasientforeningen CarciNor i Norge.

Det er med sorg vi leser om Anders sin bortgang.
Anders tok imot oss med åpne armer da vi ba om å få komme på seminarene som Carpa i Sverige arrangerte. Utbytte og erfaringene har vi tatt med oss i vårt videre arbeide til beste for pasientgruppen.

Carpa var med på vårt første møte hvor vi fikk vårt interimsstyre for snart 10 år siden.

Vi er gjort kjent med den store innsats og engasjement Andres har vist i Carpa.

Våre tanker går i dag til hans nærmeste.
Hvil i fred, Anders.

Birger Solvang Oregistrerad 2005-12-01 13:41
 

saknar dig

Brodur Oregistrerad 2006-06-08 19:53
 

Ett år sen nu. Svårt att förstå att tiden gått så fort. Hoppas du har det bra och att du sitter där i din himmel och läser en god bok.
Tänker på dig. Saknar dig. Ser mig omkring.

T Oregistrerad 2006-10-24 23:47
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?