Nyhet

Nytt förlag för latinamerikansk litteratur

Nystartade Boca förlag vill lyfta fram den unga latinamerikanska litteraturen. Grundarna beskriver förlaget som en reaktion på de stora svenska förlagens ovillighet att satsa på litteratur utanför den välbekanta engelsk-amerikanska sfären och författarna ska helst vara under 40-50 år.

Förutom att vara ett alternativ till den dominerande anglosaxiska utgivningen vill förlaget även visa på den viktiga roll som översättarna spelar när det gäller att introducera ny och spännande litteratur. ”När översättarna får bestämma” tronar som en slogan på förlagets hemsida, och förlaget startades också av två översättare. Hanna Axén översätter från spanska och engelska med bland andra Ana Menéndez och Santiago Gamboa på meritlistan. Örjan Sjögren översätter från portugisiska och engelska, och har bland annat förmedlat Clarice Lispector, Paulo Coelho och Paulo Lins till de svenska läsarna. Dessutom står de förstås bakom Boca förlags första titlar.

Förlagets utgivning kommer att ske i samarbete med Pocky förlag och under namnet Boca Pocky, och man räknar med att ge ut ungefär fyra titlar per år. Först ut är ”Columbines kyss” av brasilianska Adriana Lisboa, och i början av nästa år kommer mexikanske David Toscanas ”Klagosång för Miguel Pruneda”.

Lisboa är född 1970 i Rio de Janeiro och ”Columbines kyss” är hennes senaste roman. På svenska finns sedan tidigare ”Symfoni i vitt” (2001). Hon har bland annat belönats med José Saramago-priset 2003.

David Toscana är född i Monterrey 1961 och finns översatt till en rad språk. ”Klagosång för Miguel Pruneda” blir den första av hans romaner som kommer på svenska.

Ella Andrén

Publicerad: 2005-10-21 22:46 / Uppdaterad: 2005-10-21 22:46

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?