Nyhet

Ännu en Shakespeareteori

I hundratals år har det debatterats vem som egentligen skrev de verk som tillskrivs William Shakespeare (1564-1616) – att en man av låg klass och med rudimentär skolgång skulle kunna skriva några av litteraturhistoriens främsta verk är omöjligt, hävdar många. Namn som Sir Francis Bacon, Christopher Marlowe och till och med Drottning Elisabeth har förts fram som mer eller mindre troliga upphovsmän/kvinnor.

I den nyutkomna boken "The Truth Will Out" tas ytterligare ett namn upp. Shakespeareforskaren Brenda James och historikern William Rubinstein hävdar att pjäserna skrevs av diplomaten Henry Neville. Denne hade, menar de, både den utbildning och de livserfarenheter som Shakespeare saknade, men som verkar dyka upp i hans pjäser. Neville skulle ha låtit sin släkting Shakespeare stå som författare eftersom pjäserna ofta var politiskt kontroversiella och kunde skada hans karriär. Idén fick James när hon upptäckte att man genom att kasta om bokstäverna i en av de sonetter som tillskrivs Shakespeare kunde hitta ett anagram för "Henry Neville".

Säkert lär man förstås aldrig veta, med mindre än att någon faktiskt lyckas åka tillbaka till 1600-talet och se vem som höll i pennan. Men man kan ju fråga sig vilka av dagens författare som fortfarande kommer att diskuteras om 400 år.

Björn Waller

Publicerad: 2005-10-05 13:58 / Uppdaterad: 2005-10-05 13:58

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?