Krönika

Serier på nätet – inledning

Det handlar inte bara om Scott Adams "Dilbert", som i och för sig verkligen var en föregångare på nätet Det gick till och med att prenumerera på den via e-post. Det handlar inte heller endast om Martin Kellermans "Rocky" när den fanns på metro.se och det handlar absolut inte om "Laban", "Blondie" och "Knasen". Nej, det finns en hel värld där ute för den som är intresserad. Själv har jag en fyra fem favoriter som jag försöker följa troget och istället för e-post är det rss som gäller.

Med rss kan du skapa din egen morgontidning med egna favoritserier. Välj fritt mellan stora kända namn som "Get Fuzzy", "Doonsbury", "Foxtrot", "Non Sequitur", "Sleepy Meadows" och "Pearls before Swine" och ett ofantligt antal mindre kända. Det är inte illa helt utan kostnad. Jag skulle gissa att utgivningen inte ligger i fas med den syndikerade publiceringen men den ligger utan tvekan före den svenska utgivningen så det spelar mindre roll?

Varför ger man då bort sitt material? Det är naturligtvis väldigt bra marknadsföring samtidigt som det ger möjlighet att öka läsarskaran. Läsare som vill se sin favoritserie i tryck i sin favorittidning, oavsett om det är "Larson" eller "Expressen". Sedan skadar det säkert inte att det är ett sätt att slussa in läsarna i butiken för att köpa en kaffemugg eller rattmuff med favoritfiguren på. Cory Doctorow uttryckte det bra

The biggest threat we face isn't piracy, it's obscurity.

Det är inte de redan etablerade som är det intressanta med serievärlden på webben utan det är just alla nya intressanta serieskapare som experimenterar både med form och innehåll. För små okända författare är det ett sätt att skaffa sig en läsarkrets över huvud taget. Man ser en chans till ett långt liv, evig lycka och syndikering, något som var nästan omöjligt på den gamla onda tiden. Man skulle behövt köpa en hel bunt fanzines, dyra specialmagazin och besöka konvent med riktigt skumma typer, och du skulle troligtvis ändå inte få det du vill ha. Jag är absolut en som inte hade haft tid, råd eller ambition av att odla intresset under de förutsättningarna.

Serier och rss

Hur hittar man då serier via rss? Man kan helt enkelt googla efter det. Ett riktigt bra ställe är katalogen "Comic Alert" som samlar mängder med serier under sitt tak. Man skapar här egen personlig länk (en rss) som man kan lägga till vilka serier man vill från katalogen. Ruskigt smidigt eftersom man får en hel bunt serier i en enda rss så det blir lite mer lättöverskådligt. Alla dagens serier på ett enda ställe alltså.

Texten fortsätter här med korta recensioner av serier jag prenumererar på

Björn Hagström

Publicerad: 2005-08-15 23:02 / Uppdaterad: 2005-08-15 23:02

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?