Nyhet

Ed McBain död

Deckarförfattaren Ed McBain har avlidit i strupcancer, 78 år gammal. Bland hans stora litterära produktion märks främst de över 50 böckerna i serien om poliserna vid 87th Precinct. Sammanlagt har det sålts över 100 miljoner McBain-böcker världen över. Mc Bain, vars riktiga namn var Salvatore A Lombino, var en deckarförfattre i den hårdkokta skolan.

Han beskrev en mycket manlig värld, där centralgestalten var Detectiv Steve Carella och hans kollegor vid 87th. Steve Carella och Mc Bain själv hade många likheter, och en inte alltför vild spekulation är att Carella är en lite tuffare spegelbild av McBain.

Under namnet Evan Hunter skrev han mer "seriös" litteratur men det är som stilbildande deckarförfattre han kommer att bli ihågkommen.

Anna Larsson

Publicerad: 2005-07-08 11:04 / Uppdaterad: 2005-07-08 11:04

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?