Nyhet

Bokmomsen höjs?

Den så kallade momsutredningen presenterade på tisdagen ett betänkande på en enhetlig momssats i Sverige. Den skulle då hamna på ca 21,7 procent.

– Momssystemet i Sverige är för krångligt och vi måste förenkla det. Sådant var vårt uppdrag. Förslaget ger varken mer eller mindre momsintäkter. Det handlar om omfördelningar, säger Mikael Åberg, utredningens sekreterare till DN.

Som det är idag har momsen tre procentsatser i Sverige, den vanliga på 25%, 12% för t ex. livsmedel och 6% för kulturen. En enhetlig moms är en anpassning till genomsnittet i EU som ligger på 19%. Utredningen menar att det nya systemet gynnar konkurrensen och gör det hela enklare.

Konsekvenserna blir att matpriserna skjuter i höjden med 10% och som sagt att böcker och kultur generellt blir ännu mycket dyrare. Med tanke på den ökade försäljningen efter momssänkningen för några år sedan, blir det ett hårt slag mot branschen. Å andra sidan återstår nog många politiska turer innan ett sådan här förslag kan gå genom.

I sommar kommer betänkandet gå ut på remiss till olika huvudintressenter. Ett slutligt förslag ska redovisas först den 1 oktober 2006. Sedan kan en proposition lämnas till Riksdagen för beslut.

Anders Edwartz

Publicerad: 2005-06-22 10:30 / Uppdaterad: 2005-06-22 10:30

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?