Krönika

Korta romaner för försvunna mellandagar

Helgerna och arbetet är inte alltid överens. Julafton på en fredag, minimal utdelning vad gäller mellan- och klämdagar. För många blir det att masa sig iväg till jobbet redan på måndag morgon innan digestionen riktigt hunnit stöka över det sista julbordet. Däst, halvbakis och okristligt morgontrött sitter man där i kontorsstolen och försöker fundera ut meningsfulla arbetsuppgifter. Och inte blir det bättre till nyår, snarare tvärtom.

Ett annat fenomen som slår in under dessa fyra- till femårscykler (d.v.s. när Helgerna sammanfaller med helgerna) är att läsprojekten går, om inte i stöpet, så mot ett utdraget undantagsläsande. Du som en mellandagseftermiddag hade tänkt dig nedsjunka djupt i länsstolen framför den sprakande brasan och baxa upp Dostojevskijs Bröderna Karamazov på bröstet, med de plädförsedda benen uppflugna på fotpallen och en rykande romtoddy i nypan; får tänka om. Det finns ingen tid till en såna egocentriska övningar under en kompaktjul som årets.

Tipset blir att gå till de tunna klassikerna, de där böckerna som befinner sig i gränslandet mellan roman eller novell (ska man kalla det kortroman eller långnovell?), vilket ju inte behöver vara fy skam. Oliver Twist har sin naturliga ersättare i A Christmas Carol. En rejäl dos Hemingway á la Klockan klämtar för dig på nästan 500 sidor bantas lätt ned till Den gamle och havet på 100 sidor. Och för att återknyta till de ryska klassikerna, Anteckningar från Källarhålet, 160 s., går in istället för Bröderna Karamazov på drygt 800 s., och En dag i Ivan Denisovitjs liv funkar bra som ersättare för Gulagarkipelagen – den senare kommer i sju delar fördelade på tre volymer.

Ja, ni märker: Här finns massor av sidor att tjäna och flera läsprojekt med utsikter att gå i hamn. Även för er som förlorat era mellandagar.

Anders Edwartz

Publicerad: 2004-12-27 00:32 / Uppdaterad: 2010-01-19 01:28

Kategori: Krönika

4 kommentarer

Är det bara jag som inte kan läsa krönikan för att författarpresentationen täcker texten???

jonn Oregistrerad 2004-12-31 15:02
 

Vad är det för webbläsare du kör?

Anders Edwartz Medlem 2005-01-03 19:40
 

Det var en mac med firefox jag använde sist så nu är det lungt.

jonn Oregistrerad 2005-01-04 00:51
 

Hej, herr Edwartz!

Läste just (2005-02-11) din recension av Jonas Bruns debutroman. Förstod att du inte gillade den. Men inte riktigt varför.

Det jag sett av Jonas hittills har bara varit lovande. Så varför tvekar du? Jag läste men förstod inte. Eh?

Tycker att Bruns bok är väldigt intressant som nystart för alla som villl intressera sig för det lilla som beskriving av det stora.

Med vänliga hälsningar,

Mats Michael Olsén
Solna
08-689 93 18
matsmichael@hotmail.com

Mats Michael Olsén Oregistrerad 2005-02-12 22:40
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?