Nyhet

Nobelpriset i litteratur 2004 till Elfriede Jelinek

En viss spänning råder minuterna före slaget ett i Börshuset. Salen är fullpackad av kulturfolk, skolklasser och intresserade i största allmänhet, och den enda plats som är ledig är den lilla rundeln framför dörren avgränsad av ett dussin TV-kameror. Man hör diskussionerna i låga tonlägen: "Jag tror Tranströmer får det i år." "Oates, säkert." "Kolla, där är Gert Fylking!"

Prick klockan 13.00 stegade Svenska Akademiens ständige sekreterare Horace Engdahl ut genom dörren på Börshuset och meddelade att nobelpriset i litteratur 2004 går till den österrikiske författaren Elfriede Jelinek.

Komplett förvånad tystnad utbrister, och det dröjer säkert en halvminut innan någon ropar ett halvhjärtat "Äntligen!".

dagensbok.com var på plats och ger er denna stämningsbild.

Elfriede Jelinek är uppvuxen i Wien där hon föddes 1946. Hon debuterade med diktsamlingen "Lisas Schatten" 1967. Mest känd är hon för sin roman "Pianolärarinnan" som filmats under titeln "Pianisten" av den österrikiske regisören Michael Haneke. Utöver denna finns romanerna "Lust" och "De utestängda" utgivna på svenska, men är sedan flera år utgångna på förlaget. Mer lär komma, då hon tydligen är rätt produktiv.

Motiveringen lyder:

”för hennes musikaliska flöde av röster och motröster i romaner och dramer som med enastående språklig lidelse blottar de sociala klichéernas absurditet och tvingande makt”.

Enligt DN tänker hon dock inte komma till Stockholm för att ta emot priset; detta eftersom inte anser sig vara "ägnad åt att släpas ut i offentligheten". Hon blir därmed den tredje pristagaren någonsin (efter Sartre och Beckett) som vägrar komma till prisutdelningen. Hon säger sig dock gärna ta emot pengarna.

Björn Waller

Publicerad: 2004-10-07 13:01 / Uppdaterad: 2004-10-07 13:01

Kategori: Nyhet

3 kommentarer

Äntligen!!

Gert Oregistrerad 2004-10-07 19:01
 

Verkar vara ett spännande och modigt val av Svenska Akademien, att döma av det lilla jag vet om henne och av Hanekes rysliga (i positiv bemärkelse) film…

K Oregistrerad 2004-10-07 20:41
 

Stackars människa…

Pia Oregistrerad 2004-10-15 01:24
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?