Recension

: i detta vita, outsagda
i detta vita, outsagda Cecilia Lindemalm
2004
Albert Bonniers förlag
4/10

Vid gränsen till vad det kunde blivit

Utgiven 2004
ISBN 9100100846

Om författaren

Fotograf: Elisabeth Ohlson Wallin

Cecilia Lindemalm är född 1969 och bosatt i Stockholm. ”i detta vita, outsagda” är hennes debut.

Sök efter boken

i detta vita, outsagda består av fem avdelningar dikter, löst – eller inte alls – sammankopplade med varandra. Den första, benämnd (stockholm, 14 juni, 2000), den formmässigt mest intressanta i sin lössläppta variation av sonettformen. Här finns taktkänsla och välkomponerade rader. "broarna spänner sina bågar över vattnet" tycker jag i just sin spänst väl låter form och innehåll smälta samman.

De övriga sviterna är mer "vanlig dikt" rakt upp och ned, men med ett angelägnare innehåll om än något konventionellt. Det handlar som så ofta i samtida dikt om främlingskapet inför sin egen uppenbarelse. Ett uppvaknande till att se vem man i själva verket är.

ändå hände något
din hand som knyter sig och öppnas
knyter sig och öppnas
finns gömt inuti din hand
mera verklig
slår det dig ibland
än den som håller pennan

Här finns ett mycket träffsäkert arrangemang av detta skräckfyllda möte. Diktaren står bakom glasfönstren i en simhall och stirrar ut i vintermörkret och förställer sig ett väsen därute, som både ser jaget och dess reflektion i glasrutan.

kanske lever jag därute, i det kalla vattenfyllda
mörkret, kanske är döden inget annat än en
förespegling

Men sådana eleganta partier blandas upp med poesiklyschor som "ur drömmens förkastningssprickor stiger tidvattnet". Längre ned i samma dikt hämtar det sig med "i gryningen skimrar lägenheten som vattenfyllda/kamrar". Dock, det hela ger ett varierat och ojämnt intryck. Man önskade Cecilia Lindemalm vågat lita mer på sin egen röst än använt metaforer som dussinvara.

Så blir i detta vita, outsagda en i mina ögon en rättså ordinär debut. Jag önskar att svängarna togs ut lite, att den nämnda badhusscenen genomarbetades mer. Att det vågades! Då blir det också lättare att överse med vissa snedsteg.

Textutdrag (Visa/göm)

Anders Edwartz

Publicerad: 2004-05-21 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-29 01:37

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1197

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?