Krönika

Jag höll på att fundera på en special om feministisk litteratur som ska dyka upp här på dagensbok.com inom kort. Tyckte att det var en kul grej, funderade på material och litteratur. Så, plötsligt, kom ett lösryckt citat från ingenstans och fäste sig i min hjärna. Gick runt, runt på evighetsloop. "…varför genusfrågor alltid anses vara kvinnofrågor…"

Varför.

Varför killar som pluggar genusvetenskap eller vill ingå i feministiska nätverk betraktas som avvikande. Även av de förment jämställda tjejerna i klassen. I de feministiska föreningarna är de inte välkomna. Det måste ju vara något fel på dem? Och varför vill de vara med i vårt nätverk? Det är ju bara för tjejer.

Just det.

Väldigt få killar syns i den offentliga debatten om jämställdhetsfrågor. Väldigt få killar är med och demonstrerar eller skriker "Gå hem och sug din egen kuk" utanför porraffärer (vilket kanske inte är den mest konstruktiva metoden, men lätt den för omgivningen mest underhållande). Väldigt få killar utgjuter sig över bristen på jämställdhet. Inte för att de inte vill. Jag tror att en övervägande majoritet av männen vill ha ett jämställt samhälle. Jag tror också att väldigt många killar inte törs utmana. Vi har mutat in jämställdhetsområdet. Det är vårt.

En SSU- klubb med fem tjejer i styrelsen ses som ett bevis på jämställdhet. Trots att en klubb med fem tjejer i styrelsen är lika lite jämlik som en med fem killar. Faktiskt.

Det handlar ju om att skapa ett könsneutralt samhälle. Det gör man väl ändå bäst genom att samarbeta. En stor del av feministrörelsen har målat in sig i ett enkönat hörn. Dragit sig undan till privata klubbar dit endast de med rätt kromosomsammansättning har tillträde. Jag tror att detta är fel väg att gå. Killar måste delta i debatten. Tjejerna måste släppa in dem och ge dem utrymme.

Det är inte längre en strid, utan ett uppbyggnadsarbete. Ett jämställt och könsneutralt samhälle måste växa fram på alls villkor.

Anna Larsson

Publicerad: 2004-02-17 18:50 / Uppdaterad: 2004-02-17 18:50

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?