Nyhet

Nordiska rådets litteraturpris 2004 – nomineringarna

Kristina Lugns "Hej då, ha det så bra" och Steve Sem-Sandbergs "Ravensbrück" är de två snvenska bidragen till att få Nordiska rådets litteraturpris 2004.

Övriga nominerade är danskarna Vibeke Grønfeldt ("Det nye") och Peter Nielsen ("Livet föreslår"), finländarna Kari Hotakainen ("Löpgravsvägen") och Lars Sund ("Eriks bok"), islänningarna Ingibjörg Haraldsdóttir ("Vart det än bär") och Jon Kalman Stefansson ("Lite av varje om jättetallar och tid") norrmännen Roy Jacobsen ("Frost") och Inger Elisabeth Hansen ("Trask, forflytningar i tidas skitne fylde"). Övriga nominerade är Joanes Nielsen från Färöarna, Kristian Olsen Aaju från Grönland och Inger Mari Aikio-Arianick från det samiska språkområdet.

Nordiska rådets litteraturpris inrättades av de nordiska ländernas regeringar år 1961 och delades ut första gången år 1962. Litteraturpriset har sedan 1962 delats ut varje år till en författare för ett skönlitterärt verk på ett av de nordiska ländernas språk. Avsikten med priset är att öka intresset för grannländernas litteratur och språk samt för den nordiska kulturgemenskapen.

Prissumman är på 350.000 danska kronor. Vinnare utses i slutet av februari.

Anders Edwartz

Publicerad: 2003-12-02 13:45 / Uppdaterad: 2003-12-02 13:45

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?