Nyhet

Vecka 31: Ner med allt?

Vi har det varmt i Sverige. Minst sagt. Det finns de som klagar, ”lite för varmt för min smak”. Gamla människor som inte riktigt orkar med. Och så finns det de som klagar på de som klagar, ”tänk på november! Snöstormar…” Och så finns det de som trivs. ”Å, jag ääääälskar när det är så här varmt!” sa en av mina favoritkunder på Ica. Hon, den livskraftiga lilla damen som är omöjlig att sätta ålder på, med sitt tunna skira vita hår, ofta en tjusig hatt, alltid välklädd i kappa och klänning. Hennes framtoning är förvirrad, jag vet aldrig säkert om hon talar sanning eller ljuger. Men det gör inte så mycket. Idag säger hon att hon jobbar med förebyggande träning för stillasittande personal. Och så visar hon mig några balettövningar hon satt ihop, ”till och med polismannen lydde!” skrattar hon. ”Jag fick honom allt att sträcka på ryggen.”

Nu har jag lyckats bli förkyld, och gått från att vara en av soldyrkarna, till en av de som ligger inne på soffan i skuggan och tycker att det ”är lite för varmt för att jag ska orka med”. Huvudet brinner, näsan nyser. Det får skäras ner bland måstena idag, tror jag bestämt. Tur att det finns filmer. Och böcker…

På dagensbok började veckan med Tomas recension av Erik Helmersons bok Au Revoir, Magnus. Tomas utlåtande är att den är en ”inte helt lyckad askungehistoria” om kvinnan som reser iväg från ett surt äktenskap för att fullfölja en gammal dröm om att besöka filmfestivalen i Cannes.

Till idag har Sara läst Låt oss tala om barnet och kvinnorna och landet av debutanten Maria Rostotsky. ”En poetisk barndomsskildring…”

På lördag blir det tema uppror – böcker om revolutioner, uppror och motstånd av olika slag. Också i bokform, som i Johan Svedjedals Ner med allt?, om 1960- och 70-talens protestlitteratur. Vem definierar motstånd, vad kan det komma i för former, och var slutar det egentligen?

Och veckan avslutas med Björns recension av Hilary Mantels omtalade För in de döda. Det är en uppföljare till ”mästerverket Wolf Hall, som fortsätter vara ett blixtrande smart och aktuellt historiskt drama även om den lider lite av att vara mellersta biten i en trilogi”.

Och mycket, mycket mer förstås!

Lina Arvidsson

Publicerad: 2014-07-29 11:05 / Uppdaterad: 2014-07-29 11:08

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?