Nyhet

Vecka 28: Fly undan med en bok

Varje sommar drömmer jag fåfängt om ledighet. Ni vet, den där ledigheten när inget krävs av en. Den sortens ledighet de flesta av oss inte haft sedan vi var barn.

Min bästa bild av absolut ledighet handlar inte om bad och strand. Nej, jag brukar drömma om en vind. Upp dit är trappan knirkig och knarrig, och väl där är det varmt och kvavt, och luktar instängt. Öppna ett litet fönster kan du göra, med risk att skrämma spindlarna. Där står konstiga möbler som ingen använder längre, de kikar på en genom halvmörkret. En soffa kanske, som bjuder in. Sätt dig här.

När jag var liten hade jag en sån vind, vid vårt sommarställe. Jag brukade fly upp dit med en bok när jag tyckte att omvärlden krävde för mycket social samvaro. Satt i en annan miljö än den jag var van vid kunde jag lättare sjunka in, fokusera. Jag tänker på vinden när jag läser The Atlantics artikel om ”How To Trick Your Kids Into Reading All Summer Long”. Daniel Willingham skriver om vikten av att omge barn med böcker som det naturliga alternativet att ta till vid uttråkan. Att ständigt byta ut vad som finns att tillgå, att dra med barnet till biblioteket. Att inte tvinga eller locka med belöning efteråt. Att få barnet att känna att hen har valt det själv.

Just behovet av att ”ha valt själv”, det tänker jag ofta på när jag läser böcker som jag ska recensera. Hur det kan kännas som en plikt, ett jobb, när de växer på hög, och lusten flyr undan skuldkänslorna att inte ha varit snabb nog. Då och då måste en lura sig. Plocka upp en bok som kanske inte var tänkt att läsas nu, gå ifrån planen som en så snabbt arbetar upp för sig själv. Som när vi var på Österlen och jag hade fem böcker med mig i väskan. Men ändå valde att läsa Amanda Svenssons senaste, som kompisen tagit med sig. Jag flydde in i grönskan vid poolen, tydligen måste det inte vara en vind. La mig raklång bland insekter och blad, och lät mig sugas in. Bara en katt som då och då kom och störde.

Veckan bjuder på lästips för alla ålderskategorier. Igår skrev Rebecka om Pija Lindenbaums senaste. ”Precis som i de tidigare böckerna om Micke fylls Jag vaktar hunden av Lindenbaumsk humor som trots de korta och barnanpassade meningarna lyser igenom. En styrka som få andra besitter”, skriver hon bland annat.

Och idag, tisdag, skriver Björn om Torgny Lindgrens Klingsor. ”Gubben suger på pipan, ler lite pillemariskt, och levererar ännu en mångbottnigt västerbottnig skröna. Han har kul, och då har läsaren det också.”

På onsdag är det Ellas tur. Hon har läst en historisk ungdomsroman, Färgen på drömmar av Ruta Sepetys. Den utspelar sig i 1950-talets New Orleans, i de ruffiga franska kvarteren, och handlar om 17-åriga Josie, som är dotter till en prostituerad och drömmer om att ta sig långt ifrån New Orleans och få börja på collage. ”En ganska fin tids- och miljöskildring, men jag tyckte nog att författaren borde ägnat lite mindre tid åt att förälska sig i gamla bordellmammor och mer tid åt att utveckla den egna intrigen.”

Inspirerat av den bokens noir-potential blir det även en bonusrecension av litteraturvetaren Maria Nilsons Teen noir. Om mörkret i modern ungdomslitteratur – en bok med mängder av spännande lästips, men också med lite problem med urval och definitionen av just ”teen noir”, tycker Ella.

Till på torsdagen har Anna C läst norska Kristin Bergets senaste diktsamling. Hon kallar den mycket läsvärd och stark.

Och på fredag kommer min recension av Böcker, en samling av essäer som Virginia Woolf skrivit. Texterna behandlar på olika sätt läsande och skrivande. Ibland är de regelrätta recensioner, ibland diskuterar de författarskap eller konsten att skriva och läsa över huvud taget. Jag visste faktiskt inte att Woolf var en sån feministisk kämpe. Trots deras litterära olikheter höjer hon upp diverse kvinnliga författare, i egenskap av att de är kvinnor, i en tid när det fortfarande ansågs udda om kvinnor studerade. Upplyftande alltså, djupt intressant och inspirerande, och så skrev hon ju väldigt bra också.

På lördag gästar Sara Swedhs, som läser litteraturvetenskap. Hon skriver om ungdomsboken I huvudet på Colin Fischer av manusförfattarna till bland annat X-men: First class och Thor; Ashley Edward Miller och Zack Stentz. Boken handlar om fjortonårige Colin som har Aspbergers syndrom. Han är inte bara bra på att se mönster som andra missar, hans största idol är detektiven Sherlock Holmes, och snart får han ett eget mysterium att lösa när en revolver avfyras i skolkafeterian.

Gott om böcker alltså. Nu behöver du bara leta upp din vind…

Lina Arvidsson

Publicerad: 2014-07-08 10:47 / Uppdaterad: 2014-07-08 10:57

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?