Nyhet

ALMA-priset till Barbro Lindgren

barbro lindgren
foto: Rebecka Uhlin.

När jag var liten var högläsning en stor del av min vardag. Om morgnarna innan jag ens öppnat ögonen, låg mamma där bredvid i sängen och läste. Och sen när jag fick syskon och blev äldre, var det jag som läste för dem. Barbro Lindgren var en stor favorit genom åren.

Max kaka. Max vill inte äta kaka! Max får en ny kaka. Max glad. Max inte åka bilen! Max arg.

Masarin har en pappa som inte jobbar. Inte för att han är arbetslös, utan för att han inte vill slösa bort sina bästa år. Hur kan man heta Masarin, vet jag att jag tänkte? Det är ju en kaka. Och inte kan man spela hockey i köket heller, det skulle mamma aldrig tillåta. Men det gör Masarin med sin pappa Loranga. De tävlar om allt. Loranga kan man inte heller heta ju, det är en läsk. Och borde väl vara ett tjejnamn? Och så Dartanjang, som inte är musketör alls, utan farfar, och bor i vedboden. Istället för mössa kan man ha en tehuva på huvudet. Och varför klä på sig, när det går bra att använda morgonrock? Högst upp i granen sitter Dartanjangs morfar. Han är så gammal att han bara kan äta fågelfrön. Han kanske är en fågel? Han gal som en gök. Galenskapen var befriande, gränslös. Som att kombinera gult, rött och orange, utan någon rädsla för att det blir för många färger.

Barbro Lindgren föddes 1937 i Bromma. Hon utbildade sig på Konstfack och har arbetat som reklamtecknare och inom vården. Många av sina böcker har hon illustrerat själv, men sedan 80-talet har hon också arbetat mycket med Eva Eriksson, till exempel i Mamman och den vilda bebin och redan nämnda Maxböckerna. Om sin egen barndom berättar hon i Sparvel-böckerna, och de tre böckerna om den äldre Barbro, Jättehemligt, Världshemligt och Bladen brinner. Lindgren har stor bredd, bland annat har hon skrivit en pekbok för vuxna som heter Titta Max grav! och gjort musik tillsammans med Jojje Wadenius. Sedan debuten 1965 har ett hundratal böcker kommit ut, varav översättningar gjorts på trettio språk. Hennes bok Eldvin har dramatiserats under titeln Tungt gräs, och Molnens bröder framfördes i radioteatern 1989. Tillsammans med Marianne Eriksson har hon även startat ett barnboksförlag. Lindgren har tidigare tilldelats den kungliga medaljen Illis quorum (2009) och är hedersledamot av Kalmar nation i Uppsala. Årets ALMApristagare blir hon med motiveringen:

”Barbro Lindgren är en litterär nydanare. Hon har med språklig djärvhet och psykologisk nyansrikedom förnyat inte bara bilderboken för de allra minsta utan också den absurda prosaberättelsen, den existentiella barndikten och den realistiska ungdomsskildringen. Med absolut gehör gestaltar hon såväl ljusa lyckoögonblick och lekfulla upptåg som livets gåtfullhet och dödens närhet.”

Barbro Lindgren är första svensk någonsin att tilldelas priset.

Lina Arvidsson

Publicerad: 2014-03-25 17:54 / Uppdaterad: 2014-03-26 10:59

Kategori: Krönika, Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?