Nyhet

Vecka 34: Historia och poesikonstverk

Häromdagen fick jag frågan i bokhandeln om jag kunde tipsa om en roman som utspelade sig mellan 1870 och 1890 och handlade om kärlek. Hen kunde även tänka sig att möjligtvis sträcka sig till 1910 men absolut inte längre fram än så. Hen gillade etiketten under just den perioden. Butikens alla boktitlar flashade förbi i huvudet som en näradödenupplevelse samtidigt som jag gjorde en mental anteckning: kvotera in några böcker om historia på att-läsa-listan. Så bra då att vi börjar veckan på dagensbok.com med några såna:

Idag skriver Eva om Metronom av Lorànt Deutsch, från 2009, som i år utkommit i svensk översättning. Det är en hyllad bok om Paris historia med utgångspunkt från ett antal av stadens tunnelbanestationer och vad som hänt i områdena kring dem under århundradenas lopp. Intressant läsning av en passionerat intresserad författare. Ändå får den inte något av de högsta betygen.

På tisdag skriver Björn om Svetlana Aleksievitjs Tiden second hand, ett mäktigt verk om Sovjetunionens arv och vad som händer med de människor som måste leva vidare när drömmarna har dött. Den som ropar på Nobelpris får inga motargument.

På onsdag skriver Ella om teveprofilen Micke Leijnegards debut, en intervjubok om några av 1968-rörelsens mest kända personligheter. En trevlig bok om en fascinerande tid, men den kunde ha varit mer nyskapande, tycker Ella i sin recension.

Vi kommer även i veckan kunna läsa Håkans recension av Johan Nordbeck och Jockum Nordströms Vägg i vägg. En diktsamling och ett konstverk som han beskriver som ”Ett unikum inom svensk poesi. Fullständigt behärskat kaos.”

Marcus Stenberg

Publicerad: 2013-08-19 22:50 / Uppdaterad: 2013-08-19 22:50

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?