Krönika

Skrivsommar blir till skrivdeadlines

Vi är många som ägnar sommrarna åt att skriva, som stannar hemma på verandan när resten av familjen går och badar. Som sitter upp för sent om nätterna, för att sommarkvällen är så ljus och för att det finns någon, eller några där inne i datorn som pockar på för mycket uppmärksamhet. Nu när hösten kommer med morgonkyla och mörkare kvällar börjar det så smått bli dags att tänka på vad som ska hända med de där alstren som vuxit fram under sommaren.

Brombergs förlag startar i år poesiserien Blå blixt, efter Edith Södergrans dikt, som blir en årligen återkommande poesiantologi. Nu söker de bidrag till första årgången. Det är Casia Bromberg och Sanne Näsling som jobbar med projektet och står för urvalet.

Med den här poesiserien vill vi ge lyriken, från olika håll och i olika former, ett större rum.

Blå Blixt

Ett mer än välkommet initiativ, tycker jag som saknar vägar in i poesin för både oerfarna och mer etablerade poeter när förlagen skär ner på poesiutgivningen. Deadline är den 1:a september och bidrag skickas till antologi@brombergs.se.

NY TEXT är inne på sin femte säsong och söker texter som inte nödvändigtvis behöver vara skrivna för scen, men som kan komma att framföras på scen. Det är ett projekt för att föra manusförfattare närmare producenter. De texter som väljs ut publiceras i nästa volym av NY TEXT, har chans att få sina manus uppspelade av profesionella skådespelare och dessutom möjlighet att vinna 50 000 kronor för att utveckla manuset till färdig produktion.

Allt du behöver göra är att skicka in din text till rätt region (nord, öst, väst, syd eller sydöst) och hålla dig inom följande regler:

1. Texten ska vara tänkt att framföras live! Av skådespelare på en scen, inte att avnjutas i enskildhet i favvofåtöljen.
2. Den får vara max 10 000 tecken inklusive blanksteg.
3. Den får inte ha publicerats eller spelats tidigare.
4. Deadline 2011: 15 september
5. Endast EN text per deltagare.

På litteratursajten 1av3.se arrangeras och tipsas det regelbundet om olika skrivartävlingar. Deras grupp Skrivartävlingar & Bokutlottningar är ett hett tips till dig som vill kamma hem priser och sprida dina texter. Bland annat tipsas det om novelltävling för genrerna science fiction, fantasy och skräck, samt 10-tals poesitävling för barn. In och kika!

Själv ska jag ägna helgen åt att gå igenom resultaten av sommarens skrivande. Kanske blir de ihopknåpade dikterna ett av bidragen som dimper ner i Brombergs poesiantologis inbox.

Emelie Novotny

Publicerad: 2011-08-22 10:00 / Uppdaterad: 2011-08-25 09:51

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?