Recension

: Vandringsturer i Roslagen
Vandringsturer i Roslagen Karin Innings
2008
Vildmarksbiblioteket
3/10

Det går lika bra med karta och kompass

Utgiven 2008
ISBN 9789197554244
Sidor 192
Illustratör Samuel Svärd

Om författaren

Karin Innings är en stigfinnare med ett stort intresse för kartor och vacker natur. Det finns alltid nya stigar att upptäcka och utmaningen ligger i att sätta ihop lagom långa och varierade rundturer. Karin har tidigare skrivit och gett ut boken ”Turtips i sydöstra Stockholm” på eget förlag.

Turtips i sydöstra Stockholm – Karin Innings första bok, utgiven på eget förlag.

Sök efter boken

Vildmarksbiblioteket slår sig in på mindre vild natur och publicerar en bok om vandringar i Roslagen. En jättebra idé, med tanke på att dels bor det en faslig massa människor runt Stockholm och Mälardalen/Uppsalaregionen, och dels är området en turistmagnet, inte bara om somrarna.

Jag ska genast erkänna att jag inte har gått alla turerna i Karin Innings bok, men de jag har gått har lämnat mycket övrigt att önska. Boken är lätt och behändig, och ser bra ut när man snabbt bläddrar igenom den, men när man sedan är ute i naturen så hade karta och kompass, möjligen kompletterat med lite internetsökning på området, varit bättre. Den innehåller inte mycket mer än en enkel (i en del fall bristfällig) vägbeskrivning, men inget om vad man kan uppleva på vandringen.

Ett par exempel:
Turen i Finsta ledde mig in mitt i buskagen, jag skulle haft god nytta av en machete för att komma ut. Turen klassificeras som svår, men det var helt klart att beskrivningen var för bristfällig för att räcka som enda guide. Vi var två personer, varav den ena vandrat en del i öppen mark och den andra vandrat i alla möjliga terränger, men vi kunde inte följa stigen enligt boken.
Turen vid Kårsta innehåller för lite information och går, enligt mig, helt enkelt fel. Varför inte gå längs grusvägen där det bl.a. finns en nedbrunnen kvarn och flera tidigare torp, åtminstone ena vägen, istället för att gå enbart på banvallen, som dessutom har stora grusbitar som underlag, vilket kan vara lite lurigt att gå på. Visst, det är fin natur även längs banvallen, men man missar en del Kårsta-kultur på vägen.

Så tyvärr, den här boken hade tjänat på att bara ha med hälften så många turer, och istället mer text om vad som finns längs vägen, och bättre vägbeskrivningar. Men visst, om man är totalnovis på att vandra, och köper med sig en karta och kompass som komplement, så kan den väl ha sina poänger. Har man varit ute det minsta i naturen förr, så finns det bättre redskap för fina turer i Roslagen.

Irene Elmerot

Publicerad: 2008-07-21 00:00 / Uppdaterad: 2009-04-19 00:23

Kategori: Recension | Recension: #2988

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?