Nyhet

Nytt svenskt nyhetsmagasin

Till hösten kommer en ny svensk veckotidning, Fokus, som kommer att satsa på att vara en svensk motsvarighet till anrika amerikanska tidningarna Newsweek och Time. Detta enligt DN. Utöver nyhetsbevakning och -analys kommer man att ha ett "bredare och mer lättillgängligt" innehåll än de rena kulturtidskrifter som finns idag.

– Vi har tittat på andra länder i Europa och sett även i länder av Sveriges storlek – till exempel Holland och England [16 resp 59 miljoner invånare, dbc:s anmärkning] – finns veckotidningar med bred samhällsorientering, säger Martin Ahlquist, en av grundarna och skrivande redaktörerna.

Tidningen, som backas upp av ett antal kapitalstarka investerare, ska vara oberoende men innehålla en ledarsida samt mer nyhetsorienterade sidor med ekonomi, politik, kultur och vetenskap.

Björn Waller

Publicerad: 2005-08-16 16:12 / Uppdaterad: 2005-08-16 16:12

Kategori: Nyhet

3 kommentarer

Har förgäves försökt få reda på vilken politisk färg den här tidskriften tänker ha, så där i största allmänhet. Nyliberal/blåskimrande…? Eller?

P Oregistrerad 2005-08-17 18:21
 

Tycker det känns lite snart att dra den slutsatsen redan nu. Ska de försöka slå sig in på den magra svenska tidskriftsmarknaden utgår jag från att de inte kommer att börja med att skrämma bort läsare…

Dessutom kommer de tydligen (se ny länk till vänster) att förlita sig i hög grad på frilansare. Och Sveriges journalistkår är nog inte övervägande "nyliberal".

Men den som lever får se. Så länge det inte blir dödsstöten för några mindre tidningar så…

Björn Waller Redaktionen 2005-08-17 18:53
 

Vad jag har förstått så ska de ha en ledarsida som präglas av "humanism och ratioanlism" snarare än av politisk färg. tror att Fokus lär försöka vara opolitisk.

Däremot ska det starta en liberal kultur- och debatttidskrift med namnet Neo med Sofia Nerbarndt (tidigare Axess) som chefredaktör.

Marcus Oregistrerad 2005-08-18 15:17
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?