Krönika

En studie i elitism

En krönika i väntan på något annat, vassare… Klas har nyligen kommit ut som CIA-agent, så jag får väl också lov att stiga ur garderoben… jag är en smygtittare. Och en smyglyssnare. Jag betraktar människor och jag lyssnar på vad de säger. Överallt och hela tiden. "Hur kan du veta det där?" frågar mina kompisar när jag levererar någon obetydlig men intressant bit information. "Jag hörde honom prata med en kompis i kön på systemet i fredags" eller "Jag hörde en kompis till hans flickvän prata i telefon inne på pizzerian" kan jag då säga, och alla tittar på mig som om jag vore en konstig, tropisk insekt (fast de borde vara vana).
Jag samlar information. Ständigt. Jag lagrar den. Länge. Jag drar slutsatser och ser mönster. Snabbt.

Det här är min senaste slutsats (som inte är så avancerad): Vi är jävligt okulturella (om det är ett ord) här i detta vårt hemland. Det är väl något man alltid vetat, jag menar, i vilket annat land skulle Liza Marklund vara en bästsäljande författare (författare, nja)?

Inte i Frankrike i alla fall. Jag brukar läsa litteratursidorna i DN och SvD. Ibland väldigt boring, ofta intressant, sällan särskilt svårt. Tillrättalagt, kan jag tycka ibland.
Om man jämför DN och SvD med dess franska motsvarigheter, Le Monde och Liberation, är skillnaden milsvid. Artiklarna har ett djup man aldrig någonsin skulle hitta i svenska tidningar. Enligt min åsikt måste man vara professor i både det ena och det andra för att hänga med i referenser, allegorier och extremt textbundna analyser.

Men tydligen inte. Man läser litteraturdelen precis som man här alltid läser sportdelen. Visserligen är det bara en väl avgränsad grupp som köper och läser t.ex. Le Monde, men även för den stora kvällstidningsmassan är det en självklarhet att ha koll på de senaste boksläppen likväl som på Paris St. Germains laguppställning. Citat ur litteraturkanon är vanlig allmänbildning och inte en bisarr hobby för missanpassade människor.

Slutsats? Att vara ett USA-fientligt och elitistiskt land där den politiska eliten verkligen är en elit och inte avdankade Konsumhandlare utan universitetsutbildning eller fd soctanter verkar göra susen för allmänbildningen. Att inte tillåta engelskspråkiga TV-program och knappt sälja engelsk dussinlitteratur bäddar för ett rikare och högre utvecklat kulturliv. Att intervjua filosofer (INTE av Deepek Chopra/Dr Phil-varianten) i veckotidningarna och ge högkulturen en självklar plats i massmedia verkar också vara ett hett tips.

Vad gör egentligen kulturministern?

Anna Larsson

Publicerad: 2005-01-27 11:15 / Uppdaterad: 2005-01-27 11:15

Kategori: Krönika

8 kommentarer

han lär sig franska…

P Oregistrerad 2005-01-27 17:08
 

"jag menar, i vilket annat land skulle Liza Marklund vara en bästsäljande författare (författare, nja)? "
Den forna kulturella stormakten Tyskland tycks ju tämligen insnöad på svenska deckare…

"Att vara ett USA-fientligt och elitistiskt land där den politiska eliten verkligen är en elit och inte avdankade Konsumhandlare utan universitetsutbildning eller fd soctanter"

Jag trodde utvecklinegn i Sverige var den omvända. Politiker som gått i poltikerskola och som aldrig upplevt verkligheten, typ. Det är klart att det kan gynna populasens förmåga att skandera Stagnelius med stofiler vid makten, men då föredrar jag Big Brother…

he he. kul krönika. jag bara bits tillbaka lite. indignerad gråsosse som jag är!

Erik Lauri Oregistrerad 2005-03-18 19:48
 

hehe, hade inte tänkt på Tyskland- där säljer ju både Mankell&Fredriksson multum…
Föredrar nog ändå Mitterand framför Maud Olofsson…

Anna Larsson Redaktionen 2005-03-22 11:44
 

Helt rätt! Håller helt med! Jag har dessutom länge undrat varför det inte finns någon vänsterintellektuell dagstidning som Le Monde i Sverige, i alla fall i DNs klass. OM det nu finns ett sådant forum blir jag hemskt gärna tipsad om det!
Det är väl aftonbladet som ensam representerar de svenska tidningsläsande socialisterna, oavsett om de läser för sport eller kultur. Tragiskt. Till slut blir man en avdankad, skvallerberoende soc-tant, oavsett kön, hudfärg, klass. Jämlikhet. Svensk sådan.

jonn Oregistrerad 2005-06-12 19:49
 

Science- fiction: Three complete graphical histories online

I recommend to you http://www.3dnauta.com

To see ANAMORPHOSIS 3D, with Stands and Expo applications

Two small animations .wmv below (74 and 127 k) as a far sample of the idea. More samples .avi in URL

http://www.3dnauta.com/anamorfosis/DALI.wmv
http://www.3dnauta.com/anamorfosis/perna3.wmv

To see "The roman walls of Lugo", graphic trilogy. Past, present and future of a technological strength in English, Spanish, French and Deutsch (simultaneous translation) Novel and dynamic presentation.

It is a very fast URL, without baners nor publicity and with a very amplest graphic information about art, science, history, architecture, etc.

See also: "The Invincible Armada, a very sad history", STORY BOARD 3D, in English, Spanish and French. For a short movie with previous historic documentation.

If you like this, inoffensive, diverse, broad and with sportsmanship URL… Would do you to me a mention or link?

I would like to collaborate. Also I can send small jpg, or .avi, to the size that is said to me, unpublished. Sorry by English

Saludos cordiales

Ulises Sarry
galala@3dnauta.com

Ulises Sarry Oregistrerad 2005-09-24 21:12
 

Smaken är olika + Indridasson är ingen nybörjare!

"Tyvärr inte särskilt väl förvaltad. Det finns en hel del bra saker i boken, men även en hel del att anmärka på, allvarliga brister som inte borde finnas i en prisbelönt deckare. Nybörjarfel, kan man kanske kalla dem."

"kvinna i grönt" = Islkändska titel är Grafarþögn = gravens tystnad.

Silence of the Grave also received the Golden Dagger in 2005, hosted by the Crime Writer's Association in Britain.

Hälsningar Gerdur

Ditt namn Gerdur Ragnarsdottir Oregistrerad 2005-11-16 11:55
 

Mitt förslag å det mesta ety jag icke har en aning om 10 0000 tals doningar å grejsimojsingar så EN sak som 99/100 ÄR bra:

ATT PRAKTISERA SLUMPVIS SNÄLLHET.

KP 10 AFTONBLAD ELLER NÅT KULIGARE. GÅ TE BUSSTORGET I HÅLAN DU MÅNNE HYSA BONDAGE TO.
ROPA IN TILL DEN PISSNÖDIGE CHAFFISEN MED 18 ÅR TILL PENSION OCH FRUN VÄGRAR VARE SIG KNIPÖVNINGAR ELLER ATT TA DEN Å ANDRA FACILITER KROPPSLIGT. "HAJDIDAJ VILL DU HA BLADET?? JAG SLÄNGER DET ANNARS" DE FLESTA TACKAR. LÄSER MELLAN TURERNA.
DET G Å R ATT GÖRA. DETTTA ATT ÄNRA DESTORA
TÄNKERIBYGGENA BÖRJAR I ALLA FALL MED ATT NÅN VAR KÄRLEKSFUL OCH SNÄLLMOT M GAHNDI I NÅT SKEDE¨ŠMAN FRÅGAR SIG HUR ADOLF HADE DET
SOM OSÄKERT FINNTROLL OCH UNDERLIGA DOFTER BÖRJAR BLI MÄRKBARA DÄR I RENA RENA OSTMARk
HAN VAR VEG,ABSOLUTIST MED ENDAST EN KULA I GRENEN.
INTE RÖKTE HAN HELLER OCH SÅDANA KOMBINATIONER BÖR SÄTTAS UNDER BEVAKNING.

JAG TVIVLAR STARKT ATT HAN UTÖVADE 'SLUMPMÄSSIG SNÄLLHET'
KLART DE VILLE NOG INTE, I VILLFSARELSEN ATT SNÄLL =DUM. MEN DÅ FINNS JU ENDAST ETT MÖJLIGT ALTERNATIV ;TASKIG OCH ELAK. LYCKA TILL Å HA DET SAÅ KUL MED DET DU TVEKARE.
ATT HA ELLER ATT VARA (ATT DRA DET LITE LÅNGT)

JIM BJORKLUND
Huddinge
STHLM

här finner du gratis hemgjorda låtar LO-FI Mp3or att sno!!

http://8blund8.tripod.com/

jimjimblund (googla det!)

VAR EN TRYGG,LÄRDE MIG OM KVINNS OCH LAG OM ATTRAKTION [ NAMNET NEDAN Oregistrerad 2005-12-20 03:35
 

Att Liza Marklund är en bästsäljare är ju tråkigt, mën att det bara skulle vara i Sverige som den "enkla" kulturen breder ut sig är inte ens nära sanningen.

Dan Brown? Clive Cussler? Tom Clancy? Listan på skitförfattare som skriver lättlästa bästsäljare är huuuuuuuur lång som helst.

J. Oregistrerad 2006-07-02 15:56
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?