Krönika

Författarsamtal på B. Wahlströms

Igår var jag och Anna Liv på besök hos B. Wahlströms tillsammans med ett gäng andra bokbloggare för ett författarsamtal med barnboksförfattarna Niklas Krog, Helena Lund-Isaksson och Pernilla Gesén. Diskussionen fokuserade på den så ofta bortglömda gruppen barn mellan 6-9 år. Vad läser dem?

Samtalet kretsade till en början, angående Niklas Krogs fantasyserie Legenden om Tann om hur läskiga och våldsamma böcker för barn får vara. Får ett gäng troll äta upp barn och får man i gengäld slå ihjäl trollen med blod och allt vad ett slagsmål innebär? Vi vet vad barn säger att de vill läsa men det är inte alltid vi vet hur pass läskiga deras drömmar är efteråt.

Helena Lund-Isaksson har kommit med en ny bok som heter Mackan äger. Kort handlar den om Mackan, eller Markus som älskar fotboll och drömmer om att vara Zlatan. Men det finns en mörk sida av boken också som vi diskuterade tillsammans. Mackans pappa dog i en bilolycka som även Mackan var med i. Han var för liten för att komma ihåg den men det hindrar inte att han känner en tomhet efter sin pappa och blir arg för att han själv överlevde. Hur pratar man med barn om ämnen som döden som man själv tycker är obehagliga och inte alltid har svar på? Då går det kanske utmärkt att läsa en bok som berör ämnet.

Pernilla Gesén skriver bland annat serien om Alva vars föräldrar har skilt sig, något som många föräldrar själva blir upprörda över att läsa.

Vi diskuterade också killar och tjejer i litteraturen och vad tjejer och killar vill läsa om. Hur porträtteras killar och tjejer och är det någon skillnad egentligen?

Ja, vad får man egentligen skriva om och vad vill barn läsa om? Vad tänker ni?

Camilla Hällbom

Publicerad: 2012-03-15 13:00 / Uppdaterad: 2012-03-14 22:26

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?