Nyhet

Peter Benchley död

Peter Benchley var mannen som skrämde minst en hel generation från att bada. Hans debutroman "Hajen" från 1974 blev först en helt oväntad bestseller, och gjordes sedan av en ung okänd regissör vid namn Spielberg (med viss hjälp av Benchley som manusförfattare) till en av historiens bästa skräckfilmer.

"Hajen" gjorde monster av hajarna, men Benchley själv älskade dem och lade en stor del av de pengar han tjänade på romanen och filmen på att bevara och och skapa förståelse för hajar.

Benchley var väl, i sanningens namn, ingen stor författare och precis som de tre följande "Hajen"-filmerna är flera av hans följande romaner ganska uppenbara försök att skriva samma roman en gång till. Men har man gjort en sådan debut förtjänar man att kommas ihåg.

Jag såg "Hajen" första gången när jag var 11 år gammal, på en gammal TV ute på sommarstugan. Jag vågade inte bada på flera dagar. Och då ligger vår sommarstuga vid en insjö.

Peter Benchley blev 65 år gammal. Och nej, det var ingen båtolycka.

Björn Waller

Publicerad: 2006-02-13 16:09 / Uppdaterad: 2006-02-13 16:09

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?