Nyhet

Och årets Nobelpris går till … Harold Pinter!

Så var det så dags igen. Årets Nobelpris i litteratur 2005 tilldelas …

… den engelske dramatikern Harold Pinter, "som i sina dramer frilägger avgrunden under vardagspratet och bryter sig in i förtryckets slutna rum".

Pinter föddes 1930 i Londons East End. Pappan var skräddare och mamman judisk emigrant från Östeuropa. Som ung arbetade Pinter som skådespelare – varvat med servitörs- och diskarjobb när pengarna tröt – och sitt genombrott som dramatiker fick han 1957 med "The Birthday Party", "Födelsedagsfesten". Till andra kända verk hör "Fastighetsskötaren" ("The Caretaker" 1960), "Hemkomsten" ("The Homecoming" 1965), "Ingenmansland" ("No Man´s Land" 1975) och "Aska" ("Ashes to Ashes" 1996).

Pinters författarskap kännetecknas av vardagligt språk, hotande undertoner och svart komik. Han skildrar maktspelen människor emellan, tvångsmässigheten och den bristande kommunikationen.

Förutom pjäser har Pinter skrivit både prosa, poesi och filmmanus, bland annat efter Prousts "På spaning efter den tid som flytt" och "Den franske löjtnantens kvinna" efter John Fowles roman. I dagsläget finns inget av honom utgivet i bokform på svenska. Däremot är pjäserna flitigt översatta och spelade på svenska scener.

Den 75-årige dramatikern har också gjort sig känd som politiskt aktiv. Hemmahörande på vänsterkanten har han bland annat engagerat sig i mänskliga rättigheter och deltagit i protesterna mot Storbritanniens medverkan i Irakkriget.

Nästa lördag visar SVT Pinters "Fastighetsskötaren" i Tommy Berggrens uppsättning från SVT Drama och Stockholms stadsteater. I rollerna ser vi Ingvar Hirdwall, Johan Rabaeus och Peter Andersson. Och på Nobeldagen den 10 december kommer Pinter till Stockholm för att ur kungens hand ta emot sitt pris.

Björn Waller

Publicerad: 2005-10-13 09:49 / Uppdaterad: 2005-10-13 09:49

Kategori: Nyhet

2 kommentarer

Varför får inte Willy Kyrklund priset?

stfr Oregistrerad 2005-10-13 11:48
 

Ha! Ni var snabbare än Aftonbladet. Baske mig.

Storm Oregistrerad 2005-10-13 13:03
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?