Krönika

Rör inte min pocketbok

Redan den store pöten Goethe skaldade ju på sin tid:

O Taschenbuch
O Taschenbuch
Wie schön sind deine Blätter

Gjorde han inte det? OK, men han borde ha gjort det, och jag vägrar ta ansvar för Goethes misstag.

Hur som helst; pocketboken. Min gode vän. Jag vet att många föredrar "riktiga" böcker, inbundna saker som står i jämna rader på hyllorna, med ett snitsigt omslag på utsidan. Böcker man läser med andakt, en kopp te kanske; man ser framför sig ett bibliotek med höga hyllor, en beskärmad lampa och öronlappsfåtöljer. Inget ont i det. Men dels kostar de där luntorna ett par hundra spänn, dels – inte en chans att jag kånkar en sån med mig på t-banan, till stranden, knökar ner den längst ner i ryggsäcken eller slår ihjäl mygg med den på gräsmattan om sommaren.

Nej, det är pocketboken som har gjort mig till bokläsare av stora mått. Jag kan plocka upp den var som helst och läsa i farten. Jag behöver inte bry mig om hur den ser ut i hyllan efteråt – de flesta av mina pocketböcker ligger för tillfället staplade längst in i hyllan i ingen ordning alls – så jag kan göra vad jag vill med den; vem bryr sig om hur en pocketbok ser ut om 20 år? Hundöra, stryka under, knäcka ryggen var 50:e sida eller så, klottra ner telefonnummer, citat och skivtips, låna ut den till folk utan att bli alltför ledsen om den aldrig kommer tillbaka… jag läser inbundna böcker, men när jag läst en pocketbok är den LÄST.

(Nyligen lånade jag ett par pocketböcker av en granne med samma filosofi. Jag har knappt vågat läsa dem. De är HANS, han har knäckt dem på sina ställen, strukit under sina favoritcitat, spillt sitt kaffe på dem; böckerna är signerade, inte av författaren utan av läsaren.)

Det är i pocket jag läst Dostojevskij, Adams, Auster, King och Bibeln. Det är pocketboken som gjort det möjligt för mig, och alla, att få tillgång till hela världens litteraturskatt för en spottstyver – och göra vad fan vi vill med dem. Tycker man Proust eller Strindberg är överskattade tråkmånsar kan man med gott samvete ta 45-kronorsutgåvan och hiva den i soporna, lämna den på bussen eller elda i kaminen med den. Boken gav oss litteraturen; pocketboken gjorde den till vår.

Åtminstone än så länge. Ni vet det här fenomenet som finns i engelskspråkig utgivning med s k trade paperbacks – alltså ett mellanting, en sorts pocketbokens hormonellt störde storebror? Nu har svensk bokbransch tänkt så det knakat och kommit fram till att det ska vi pröva här också. Storpocket, kallas det med sedvanlig fantasi, och den är här snart. Givetvis vill vi väl betala 130 kr för att få en bok med den inbundnas otymplighet och pocketens bräcklighet? En bok som är för stor för att bära med sig i fickan eller handväskan, men lik förbannat ser sliten och ful ut när man läst den och snart faller sönder i sina beståndsdelar efter ett par flyttar?

Någon som gissar att det kommer att dröja lite längre innan nya böcker kommer i pocket?
Någon som gissar att vissa titlar kommer att förbli i storpocket tills de slutar sälja?
Någon som gissar att enskilda titlar i pocket kommer att finnas i print ännu kortare tid?
Någon som gissar att det "smalare" utbudet av pocketböcker kommer att minska till förmån för mer självklara storsäljare i storpocket?

Jag målar fan på väggen här. Vargen kommer, vargen kommer. Det blir nog bra ändå, men det skrämmer mig lite. För, som den store pöten Shakespeare skaldade på sin tid:
To be, or not to be:
That is the question.
Whether 'tis nobler in the mind
To suffer the slings and arrows of outrageous profiteers
Or to take arms against a sea of troubles
Reading Donna Tartt one-handed
While holding on to the subway pole with the other?

Björn Waller

Publicerad: 2005-04-28 22:45 / Uppdaterad: 2005-04-28 22:45

Kategori: Krönika

9 kommentarer

Storpocketen bara inte FÅR konkurrera med vanliga pocketar! Lågprispocketar finns bara i Sverige (i Tyskland kostar de 90 spänn), vi älskar dem och de måste finnas kvar.

Storpocketar ska se ut som och kännas som pocketar men vara lite större (inte så stora som engelska trade) – 21×13,5 cm. Det formatet har funnits i decennier fast det har kallats häftade böcker. Förlagen har tänkt sig att de ska ersätta kartonnaget (fast alltså mindre i storlek), ställas i inbundna hyllan och kosta 89-109 kronor. (runt 65 i internetbokhandlar). Vill folk ha det? ingen aning. handeln är jätteskeptisk. Formatet är enligt mig rätt läckert men förvirrande. Om böckerna fortfarande kommer ut i pocket sen är det OK, om inte, inte. De flesta tycker väl att två format räcker: Inbundna och pocket.

jehanna Oregistrerad 2005-04-29 14:37
 

I så fall begriper jag ännu mindre vad vitsen är. Kan inte påstå att jag en enda gång har tänkt "Jag önskar verkligen att den här pocketboken var 2 cm bredare, och skulle gärna betala 40 kronor extra för det." Ska det bli någon framgång måste det ju finnas någon klar och tydlig skillnad mellan dem… Det är som om Arla skulle börja sälja 11-deciliters mjölkpaket för 20 kr.

Men men, bara det är en stor färgbild på Liza Marklund på omslaget så lär de väl sälja.

Björn Waller Redaktionen 2005-04-29 15:48
 

Jag vet inte hur tankarna har gått där! Vissa bokhandlar tycker att folk har tröttnat på kartonnage, andra vill BARA ha kartonnage och pocket. Enda fördelen med storpocket är väl att folk som ser lite visset får större stil utan att behöva betala 250:- . Jag kan inte heller påstå att jag har gått och längtat efter större pocketar. Men förlagen kan tydligen inte släppa den här trestegstanken.

Jehanna Oregistrerad 2005-04-29 16:12
 

det värsta som kan hända pocketboken idag är väl om regeringen beslutar sig för att höja momsen på böcker. Tillbaka till 25% alltså. Det vore förbannat synd. En god vän som är antikvarie och brukar stå på hötorget på söndagarna och sälja böcker, säger att han förmodligen inte kommer kunna klara att hålla det igång om momsen höjs. Jag hoppas innerligt att det inte sker, men med tanke på dumbommarna i regeringen så är jag pessimistisk.

boba fett Oregistrerad 2005-04-30 14:55
 

Precis" "Vad ska vi höja momsen på? Vad är viktigast för folk? Jo, mat och kultur! Heja!" Först sänker de den, nu vill de höja den. Puckon.

Jehanna Oregistrerad 2005-04-30 18:17
 

jo, men enligt dem var momssänkningen bara på prov och tydligen har inte provet genererat den effekt de ville, nämligen att läskunnigheten skulle öka, men det kunde ju vilken gymnasiestuderande som helst sagt från början att det inte skulle göra.

boba fett Oregistrerad 2005-04-30 22:57
 

Allt bra är bara på prov.

Jehanna Oregistrerad 2005-05-01 09:27
 

Dessutom behöver man kanske lite längre tid för detta som de kallar "ett prov". Om de vill se resultat. Läskunnigheten borde ju öka om fler blir intresserade av att läsa. När böcker är billiga har man ju råd att plöja genom allt möjligt, jag gör så. Jag läser det mesta och har därför lätt att tipsa elever, vänner, kollegor, familj om olika böcker som passar dem. På sikt kanske det kan bidra till ökat läskunnighet. Men det tar ju tiiiiiiiiiiiiiid.

Anna Oregistrerad 2005-05-19 18:43
 

angående din rescension av tjuvarnas marknad så tror jag du kritiserar det som du aldrig själv vågat göra och avundas andra män…

Ditt namn Oregistrerad 2005-09-14 19:54
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?