Nyhet

Akademien och Norstedts instiftar nya priser

Två nya priser tillkännagavs under bokmässan i Göteborg.

Svenska Akademien har inrättat ett pris som ska tilldelas "bibliotekarier vid svenska folkbibliotek som gjort värdefulla insatser för att främja intresset för klassisk och samtida skönlitteratur".

Belöningen, kallad Svenska Akademiens bibliotekariepris, börjar utdelas i början 2005 och beloppet är 40 000 kronor. Pristagarna utses av Svenska Akademien efter förslag av en referensgrupp bestående av fyra personer: en akademiledamot (ordförande), Nobelbibliotekets chef (sekreterare och sammankallande) samt två externa medlemmar.

Sedan har Norstedts instiftat ett pris i i författaren Per Olov Enquists namn. Det tillkännagavs på Enquists 70-årsdag. Priset är ett arbetsstipendium i ett europeiskt land och ska ges till en yngre författare på väg ut i Europa.

Anders Edwartz

Publicerad: 2004-09-29 06:31 / Uppdaterad: 2004-09-29 06:31

Kategori: Nyhet

5 kommentarer

Frpga: Finns det några pris för bokomslagsdesigners?

P Oregistrerad 2004-09-29 19:25
 

Med tanke på att det bara under nyss avslutade bokmässan i Göteborg delades ut ett femtiotal priser, så håller jag det inte för otroligt att ett sådan pris existerar. Om inte så lär det väl komma inom en snar framtid.

Anders Edwartz Medlem 2004-09-29 23:23
 

Ah! Kan välunderrättade Dagensbok.com som också var där komma med en liten lista kanske…?

P Oregistrerad 2004-09-30 22:18
 

Priser som delades ut på mässan var:
Årets lektör, Årets framtidsspanare (tyvärr vet jag inte vad det är …), diverse stipendier, Årets bibliotek, Nils Holgersson-plaketten, Elsa Beskow-plaketten, Carl von Linné-plaketten, Ballografpriset, Årets barnbibliotekarie, Barn & Böckers förmedlarpris, Svenska serieakademins Adamson, Aniara-priset, Årets skolbibliotekarie, ALUS-priset (för upphovsrättens stärkande), Rabén & Sjögrens debutantpris, Peter Pan-priset, Årets litteraturpris (Stiftelsen Sveriges Sjömanshus), Alf Henriksson-stipendiet, Tidskriften Jurys deckarpriser Spårhunden, Flintyxan, Svarta luppen, Champagnevispen och Temmelburken, Vilhelm Moberg-priset samt Sveriges Radios novellpris.

Ella Andrén Redaktionen 2004-10-04 10:01
 

Se också bonusinformationen på mässpecialen.

Ella Andrén Redaktionen 2004-10-05 10:35
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?