Nyhet

Janet Frame död

Nyazeeländksan Janet Frame avled igår, 79 år. Frame debuterade 1951 med novellsamlingen "Lagunen och andra berättelser". Men vid samma tidpunkt kunde hennes författarskap plötsligt avbrutits. Frame var nämligen inskriven på ett metalsjukhus och det var bestämt att hon skulle lobotomeras. Samtidigt blev hon uppmärksammad i pressen för ett litterärt pris hon vunnit. Läkaren hade läst om Frame och operationen blev aldrig av.

Frame anses vara en av världens främsta författare och har omtalats i Nobelprissammanhang. Författarinnan gav ut elva romaner, ett anal novellsamlingar och en barnbok. Här ett urval: "Bodde alltid i Maniototo" (1979), "Ansikten i vattnet" (1982), den självbiografiska trilogin: "Till landet Är" (1982), "En ängel vid mitt bord" (1984) och "Sändebud från Spegelstaden" (1985). En Ängel vid mitt bord filmades av Jane Campion 1990.

Ranald MacDonald

Publicerad: 2004-01-30 12:00 / Uppdaterad: 2004-01-30 12:00

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?