Krönika

En halv miljon God natt Alfons Åberg

god-natt-alfons-aberg_omslag

Vi är många som har somnat till Gunilla Bergströms God natt Alfons Åberg och det är inte konstigt eftersom den nu har tryckts i en halv miljon exemplar. Det är den 42:a upplagan av boken som släpptes första gången 1972. Alfons och hans pappa är älskad världen över, även av mig, men just God natt Alfons Åberg minns jag som ganska otäck.

Som barn var bland det läskigaste jag visste att inte kunna somna, och framförallt att inse att föräldrarna redan hade gått och lagt sig, och somnat. Att gå omkring i ett mörkt hus, att lyssna på alla ljuden som annars inte hörs.

Att Alfons pappa sen somnar på golvet i vardagsrummet och Alfons är den som får bädda och natta och ta hand om kändes ännu läskigare. Men det hjälpte ju Alfons att somna! Plötsligt var alla lejon och monster och otäcka i garderoben och under sängen borta. Och det kanske är så, att om en pappa kan sova på golvet i vardagsrummet så är det ingen risk att sova i sin egen säng.

alfons_small

Emelie Novotny

Publicerad: 2010-05-19 11:30 / Uppdaterad: 2010-05-19 12:32

Kategori: Krönika

2 kommentarer

Bra böcker, tycker även jag. Hade dock svårt för boken där Alfons slår lillkillen på snoken så att det börjar blöda. Efteråt kan Alfons inte somna och hans tankar kretsar kring ett fantasidjur, ett monster, under sängen. Fortfarande idag (jag är 29) känns det speciellt att läsa denna bok. Spännande men läskigt. En mycket suggestiv barnbok som nog trots allt är bra för barn att läsa.

Johan Oregistrerad 2010-05-20 06:06
 

ja, den kommer jag också ihåg, och att det var så mycket blod överallt! men jag håller med dig, barn måste läsa om sånt som är otäckt också.

Emelie Novotny Redaktionen 2010-05-20 19:13
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?