Recension

: Vikingar!
Vikingar! Mauri Kunnas Mauri Kunnas (illustratör)
2022
Förlaget
8/10

Vikingar med tassen i historiska källor

Utgiven 2022
ISBN 9789523335004
Sidor 51
Översättare Lars Huldén
Först utgiven 2006

Om författaren

Mauri Kunnas (född 1950) är en finländsk serietecknare och barnboksförfattare. Han utexaminerades 1975 som grafisk designer från Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur i Helsingfors och har i många år arbetat som politisk tecknare i finska dagstidningar. Mest känd är Kunnas för en lång räcka bilderböcker och den mest kända barnboksserien handlar om hundar, iklädda människoskepnader, som berättar om Finlands historia. Några exempel är De sju hundbröderna, Hundarnas Kalevala och Hemma på Jyckeberga. Kunnas har ofta samarbetat med sin hustru Tarja Kunnas, paret är bosatt i Esbo.

Sök efter boken

Vikingatiden är en tidsperiod som varade ungefär mellan år 750 och år 1100. Den här perioden i nordisk, brittisk och irländsk historieskrivning kännetecknas av befolkningsökning, skeppsbyggarkonst och handel. De flesta var bönder, men en del for i väg på resor över haven till andra platser för att…

Ja, just det! Hur levde man under vikingatiden? Det är just vad bilderboken Vikingar! av Mauri Kunnas handlar om. Bildvärlden som skapats av Kunnas är visserligen en värld som består av hundar, men det råder ingen tvekan om att omständigheterna är hämtade från människornas värld. Kläderna och redskapen som avbildas är i arkeologisk mening helt korrekta, liksom de geografiska namnen på platserna i Norden, Centraleuropa och de brittiska öarna.

Fantasin är det bärande elementet i de sammanlagt åtta historierna, som är lagom långa (eller korta?) för ”bara en till saga” när barnet inte vill att den vuxne ska sluta läsa. Min favoritsaga är ”Arne den lyckosammes saga”. Katt-vikingen Arne är på väg att ansluta sig till kejsarens livgarde i Miklagård och alla familjemedlemmar tar avsked. Alla ger honom något som han kanske kommer att ha nytta av på sin färd. En hjälm, en mantel, ett svärd och så vidare. Lillasyster ger honom en pincett. Innan Arne är framme i Miklagård har alla saker (utom pincetten) blivit använda på ett oväntat sätt, så som svärdet som en svärdslukare råkar svälja. Den dramatiska resan når sin kulmen när Arne träffar kejsaren som lider våldsamma smärtor på grund av en sticka i foten.

Fantasi saknas inte heller i bilderna. Minspel, gester och rörelser har tecknats i en livlig stil. Små, roliga figurer far och flänger på sidorna. Bilderna är i huvudsak kopplade till det som berättas men flera scener leder i väg på sidospår i människornas (förlåt hundarnas) samspel. Den lilla sömngångaren i form av en liten get med blå nattmössa och nattskjorta är en pärla!

Berättelsernas komposition liknar de isländska sagorna i sättet de lyfter fram stordåd, skryt och heta temperament. Men Kunnas har valt att berätta om hjältar som är lite klantiga. Något som förstärks av figurernas namn: Skalden heter Sigvard Kackel (och får alltid sista ordet) och Olav Slug får i slutet av sin saga namnet Olav Oslug. I en annan saga blir Karre Klant jagad av en bisvärm.

I en svensk jämförelse kan Mauri Kunnas jämföras med Sven Nordqvist. De har illustrerat och skrivit bilderböcker i ungefär lika många decennier och deras koncept är likartat – att teckna vardagsrealistiska miljöer med en humoristisk tvist som tilltalar både vuxna och barn.

Bilderboken Vikingar! är främst en bok i underhållningssyfte, men som jag nämnde inledningsvis är miljöns alla detaljer förankrade i vad historiker och arkeologer faktiskt vet. De två sista bokuppslagen består av snygga hänvisningar till källor och fynd som gör det möjligt att ana hur vissa delar av livet levdes under fornnordisk tid. Boken publicerades första gången år 2006 men har kommit ut i ny upplaga för nya läsare som vill förena fantasi med fakta – och en stor dos humor!

Lena Nöjd

Publicerad: 2023-01-07 00:00 / Uppdaterad: 2023-01-06 01:23

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8935

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?