Recension

: Göra mig förtjänt
Göra mig förtjänt Alice Dadgostar
2022
Albert Bonniers Förlag
7/10

Kampen på förskolan

Utgiven 2022
ISBN 9789100194840
Sidor 226

Om författaren

Alice Dadgostar, född 1995, är verksam som journalist och författare. Hon debuterade 2019 med Roxy.

Sök efter boken

Darya får ett långtidsvikariat på Höjdens förskola och slipper äntligen besvara bemanningsförfrågningar i ottan – å andra sidan måste hon fundera på om de nu behöver skicka ut sådana till andra.

Det är en tillvaro där tiden aldrig räcker till, personalen aldrig räcker till. De fast anställda är sjukskrivna och vikarierna är både en räddning och en belastning, eftersom de måste läras upp, vilket tar tid som inte finns. Illa sedda av föräldrarna är de också, vikarierna som inte har hunnit lära sig barnens namn, som inte har lärt sig att parera det som måste pareras just här.

Det är en kamp mot klockan och resursbristen, beslut som fattas utan insyn i hur det verkligen förhåller sig, högt uppsatta mål och en ännu högre svansföring som snabbt slokar när allt det praktiska tar över. Det ständiga navigerandet, den ständiga beredskapen, det ständiga kravet på total uppmärksamhet. Allt det mekaniska som bara måste fungera och sedan det andra därtill.

Men där finns också det fina – lojaliteten de anställda emellan, ett ord eller en blick från ett barn eller en förälder, den plötsliga värmen och tillfredsställelsen. Den där lojaliteten är ett kitt som det krävs mycket för att luckra upp men den sätts ständigt på svåra prov och när pandemin leder till ännu större påfrestningar är det inte mycket kvar av den. Det finns också en svart humor i de absurda situationer som uppstår gång på gång i kampen för att få ihop allt.

Darya ser det som är fel, hon påtalar en del, talar med närstående om annat men det är som om hon inte når fram. Hon skulle bli ekonom men stod inte ut med studierna utan hamnade här, som vikarie inom barnomsorgen. Hon är en besvikelse för sig själv och sin mor men hon kan också känna en viss stolthet när hon faktiskt gör något bra. Ändå vet hon inte om hon vill utbilda sig till förskollärare, om hon ens skulle vilja ha en fast tjänst, och då känns vikariaten som en räddning: hon är fortfarande på väg, det här är inte slutstationen.

Där finns många tankar och reflektioner som rör Darya själv, hennes val och funderingar, hennes mindervärdeskomplex och pliktkänsla men främst handlar det om en skildring av en ohållbar arbetsmiljö som är vardag och verklighet för alltför många. Det är en roman men samtidigt en politisk pamflett och en räcka möjliga debattinlägg och det känns ganska väl uttänkt att utgivningen sammanföll med upptakten till en valrörelse.

Författaren Alice Dadgostar är syster till Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar, om någon skulle undra, och romanen är ett rop på ökade resurser till förskolan och barnomsorgen generellt. Ett mycket läsvärt rop, oavsett var man befinner sig på den politiska skalan.

Saga Nordwall

Publicerad: 2022-09-11 00:00 / Uppdaterad: 2022-09-10 15:22

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8866

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?